Σήμερα οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την πρώτη φάση άρσης των μέτρων

Στις έξι σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει το Κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού. Στη συνέχεια έξι υφυπουργοί της Κυβέρνησης θα αναλύσουν τον τρόπο και τα στάδια που θα εφαρμοστούν οι εξαγγελίες. Αξίζει να σημειωθεί πως για την έξοδο από τα μέτρα αναμένεται να επιβληθεί σε πολλές περιπτώσεις η χρήση μάσκας μαζικά από τον πληθυσμό.

Όπως ανακοίνωσε χθες και ο υπεύθυνος τους Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων, σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνησή μας με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται αυτό ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

“Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους. Η μάσκα στην επόμενη φάση ωστόσο, όπως ειπώθηκε από πολλά μέλη της Επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μία ψευδαίσθηση ασφάλειας”, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως είπε ο καθηγητής, θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της μάσκας στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, με την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων για όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς. Δηλαδή τους ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και τα εμφανίζουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σύμφωνα επίσης με τον υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά, προετοιμαζόμαστε εντατικά για την επόμενη μέρα, για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή, προσεκτική άρση μέτρων.
Άρση μέτρων που θα πρέπει να μεταβάλει και να μεταφέρει την ατομική μας ευθύνη από το στόχο και το στοίχημα της μέχρι σήμερα παραμονής μας στο σπίτι, στο νέο μας στοίχημα από την επόμενη εβδομάδα: στην κυκλοφορία μας με αυστηρούς όρους και κανόνες ατομικής προστασίας και σεβασμού στους υπόλοιπους συμπολίτες μας

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣωτήρης Τσιόδραςάρση μέτρωνμάσκα