Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το Παιδοογκολογικό και τις μεταμοσχεύσεις – Τροπολογία προβλέπει την αύξηση της δαπάνης για φάρμακα

Σήμερα, εν μέσω αντιδράσεων, είναι η κρίσιμη ημέρα που εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το Παιδοογκολογικό Κέντρο αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων. Γιατροί των Παίδων στο Γουδί, εργαζόμενοι αλλά και γονείς παιδιών με καρκίνο, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους κυρίως για το γεγονός ότι το Παιδοογκολογικό νοσοκομείο “Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ελπίδα” μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Το διήμερο σήμερα και αύριο, τα νοσοκομεία κατεβάζουν .. ρολά, τη μία ημέρα λόγω του νομοσχεδίου, και την επόμενη – αύριο – καθώς συμμετέχουν στη γενική απεργία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σήμερα, είναι προγραμματισμένη παννατική στάση εργασίας στα νοσοκομεία (11.00 – 15.00), συγκέντρωση στις 11.30 στο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, πορεία προς τη Βουλή και διαδήλωση έξω από αυτή. Η πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του “Αγία Σοφία” που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις σε σχέση με το παιδοογκολογικό τις τελευταίες ημέρες έχει ζητήσει απόσυρση του νομοσχεδίου, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν παιδοογκολογική περίθαλψη με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Αύριο, 16 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στις δομές Υγείας, έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ενώνουν τις φωνές τους με εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαμαρτυρόμενοι για το πρωτοφανές δυστύχημα στα Τέμπη.

“Διαμαρτυρόμαστε για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται. Να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για το έγκλημα των Τεμπών. Να ακούει με τη δέουσα προσοχή το κράτος τη διαχρονική φωνή των εργαζομένων όταν καταγγέλλουν λάθη και παραλείψεις στον τομέα που δραστηριοποιούνται”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Τροπολογία

Στο μεταξύ τροπολογία που έχει κατατεθεί στο προς ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, προς τα … επάνω αναμένεται να κινηθεί η φαρμακευτική δαπάνη λόγω των ποσών που προβλέπεται ότι θα προστεθούν στον προϋπολογισμό του Φαρμάκου, βάσει του άρθρου 3 της τροπολογίας.
Πρόκειται για τα ποσά που θα αντιστοιχούσαν στους στόχους απομείωσης του clawback, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης, για τα έτη 2023, 2024 και 2025 και τα οποία θα έπρεπε η πολιτεία να καλύψει στη δαπάνη, εφόσον οι στόχοι δεν επιτυγχάνονταν, με βάση της ρήτρας συνυπευθυνότητας. Σημειώνεται ότι θα έπρεπε να προκύψει μείωση σε σχέση με το 2020 κατά 150 εκατ ευρώ το 2023, 300 εκατ ευρώ το 2024 και 400 εκατ ευρώ το 2025.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις, όπως είναι οι Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπει τη δημιουργία 30 θέσεων προσωπικού στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, από τις οποίες οι 23 είναι θέσεις Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων. Οι λοιπές είναι θέσεις διοικητικού προσωπικού. Η σύμβαση εργασίας είναι ιδιωτικού δικαιου αορίστου χρόνου. Για αντιμετώπιση των αναγκών μπορεί να προσλαμβάνεται προσωπικό Εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα τα οριζόμενα στο άρθρο 37 του ν. 4765/2021 (Α’ 6). Επιτρέπεται απόσπαση από νοσοκομεία αποκλειστικά και μόνο για απασχόληση Θέσεις Συντονιστών Μεταμόσχευσης, στο Τμήμα Συντονισμού του ΕΟΜ για την κάλυψη της 24ωρης λειτουργίας αυτού. Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Υγείας, μετά από αίτηση του υπαλλήλου και σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του φορέα που ανήκει οργανικά ο υπάλληλος, έχει διάρκεια έως τρία χρόνια και δύναται να ανανεώνεται.
Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων μπορεί να είναι πτυχιούχοι Ιατρικής, χωρίς ειδικότητα, πτυχιούχοι νοσηλευτικής, και ελλείψει αυτών πτυχιούχοι τμημάτων επισκεπτών/τριών υγείας, μαιευτικής, διοίκησης μονάδων υγείας, ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικής εργασίας και βοηθοί νοσηλευτών. Οι ανωτέρω λαμβάνουν Πιστοποιητικό ειδικής εκπαίδευσης από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.). Στις περιπτώσεις των πτυχιούχων τμημάτων διοίκησης μονάδων υγείας, ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικής εργασίας και βοηθών νοσηλευτών, η εκπαίδευσή τους διαρκεί ένα έτος περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

νομοσχέδιοΟγκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»παιδιά με καρκίνοδημόσια φαρμακευτική δαπάνηφάρμακα