Σκασμένα χείλη: πώς επιδρά το κρύο και τι μπορείς να κάνεις

Τα σκασμένα χείλη είναι ένα σοβαρά εκνευριστικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζουν αποκλειστικά και μόνο οι γυναίκες. Πρόκειται για έναν δύσκολο ερεθισμό καθώς το δέρμα των χειλιών είναι σχεδόν εύθραυστο και κάπως έτσι που μπορούμε να μιλάμε για μια κατάσταση που είναι επώδυνη, αντιαισθητική πολλές φορές και δεν περνάει εύκολα. Τα σκασμένα χείλη έχουν πολλές αιτίες. Από το κρύο ή αντίστοιχα την έκθεση σε πολύ δυνατή ηλιακή ακτινοβολία μέχρι διατροφικούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τι μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τα χείλη σου; 
Γιατί σκάνε τα χείλη;
Η απορία ανακύπτει κάθε φορά που κοιτάζει κανείς τα σκασμένα του χείλη στον καθρέφτη, προσπαθώντας να σκεφτεί τι θα μπορούσε να τα γιατρέψει. Τα χείλη αποτελούνται από δέρμα που δεν έχει καθόλου παρουσία τρίχας. Οι τρίχες έχουν τη ρίζα τους στους θύλακες από τους οποίους εκκρίνεται λιπαρότητα. Κάπως έτσι, το υπόλοιπο δέρμα είναι πιο θωρακισμένο απέναντι σε παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονη ξηρότητα και εν συνεχεία σκάσιμο. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τα χείλη δεν έχουν δυνατότητα να ενυδατώνονται από μόνα τους. Συνεπώς όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες τα χείλη ξεραίνονται σοβαρά και στη συνέχεια σκάνε. Το πολύ δυνατό κρύο, η έκθεση του προσώπου σε πολύ δυνατή ζέστη ή πολύ ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία αλλά ακόμη και η αλλεργική αντίδραση σε ένα φαγητό ή μια πικάντικη τροφή, είναι δυνατόν να έχουν ως αποτέλεσμα τα σκασμένα χείλη.
Πώς μπορείς να προστατεύσεις τα χείλη ώστε να μην σκάσουν αλλά και πώς να φροντίσεις τα ήδη σκασμένα χείλη…
Δυστυχώς ελάχιστα έτοιμη είμαστε απέναντι στις συνθήκες που θα μπορούσαν να κάνουν τα χείλη μας να σκάσουν. Συνήθως γίνεται χωρίς να το καταλάβουμε. Ωστόσο, κάποιος με πολύ μεγάλη ευαισθησία στα χείλη, καλό θα ήταν να αποκτήσει μια ρουτίνα για την προστασία τους. Αρχικά, η απολέπιση των χειλιών βοηθά σημαντικά. Μετά το βούρτσισμα των δοντιών και φυσικά αν και μόνο αν τα χείλη δεν είναι σκασμένα, ένα σκραμπ από ζάχαρη, μέλι και κάποιο έλαιο όπως αυτό της καρύδας μπορούν να προσφέρουν μια ήπια απολέπιση στα χείλη. Στη συνέχεια, η εφαρμογή ελάχιστης βαζελίνης χωρίς προσθήκη αρωμάτων μπορεί να διατηρήσει τα χείλη ενυδατωμένα και απαλά. Η παραπάνω είναι μια ρουτίνα αποφυγής του σκασίματος των χειλιών που μπορούν να υιοθετήσουν και άνδρες. Μια γυναίκα όμως που κάνει το καθημερινό μακιγιάζ της, μπορεί μετά την απολέπιση να επιλέξει ένα αρκετά ενυδατικό κραγιόν αντί για ένα πολύ σταθερό με ματ αποτέλεσμα, αφού αυτά συνήθως ξηραίνουν τα χείλη.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν τα χείλη είναι ήδη σκασμένα. Το σκραμπ είναι κάτι που δεν ενδείκνυται αφού θα χειροτερέψει την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά χρειάζεται μεγάλη προσοχή και με όλα αυτά τα στικς για την ενυδάτωση των χειλιών, τα περισσότερα από τα οποία έχουν άρωμα και χρώμα. Μπορεί να διορθώνουν το πρόβλημα οπτικά αλλά όσο καλό κάνουν άλλο τόσο κακό μπορούν να κάνουν αφού το άρωμα που έχουν μπορεί να ερεθίσει ακόμα περισσότερο τα χείλη. Ένα άχρωμο και χωρίς γεύση στικ -βούτυρο κακάο που θα έλεγε και η μαμά σου- είναι καλύτερη επιλογή. Τέλος, η απλή βαζελίνη είναι ασφαλής επιλογή αφού δεν περιέχει άρωμα ή χρώμα. 
σκασμένα χείλη