Σκωτία: Η πρώτη χώρα που παρέχει δωρεάν τα προϊόντα περιόδου στις γυναίκες

“Νίκη” – ορόσημο για τις γυναίκες στη Σκωτία, η οποία γίνεται η πρώτη χώρα που παρέχει δωρεάν τα προϊόντα περιόδου.

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα που επιτρέπει την ελεύθερη και καθολική πρόσβαση σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως, συμπεριλαμβανομένων ταμπόν και σερβιετών, σε δημόσιες εγκαταστάσεις, μια νίκη ορόσημο για το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στη “φτώχεια της περιόδου”.

EDINBURGH, SCOTLAND – FEBRUARY 25: Campaigners and activists rally outside the Scottish Parliament in support of the Scottish Governments Support For Period Products Bill on February 25, 2020 in Edinburgh,Scotland. MSPs are set to back plans to tackle period poverty by making sanitary products available to all free of charge,the legislation, put forward by Labour MSP Monica Lennon, is likely to be passed at its first vote in Holyrood later today. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου Προϊόντων Περιόδου την Τρίτη, μήνες αφού οι νομοθέτες είχαν αρχικά εκδηλώσει την υποστήριξή τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα περιόδου θα είναι διαθέσιμα για πρόσβαση σε δημόσιες δομές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη τη Σκωτία. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εναπόκειται στις τοπικές αρχές και τους παρόχους εκπαίδευσης να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα διατίθενται δωρεάν.

“Η εκστρατεία υποστηρίχθηκε από έναν ευρύ συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, γυναικείων οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανώσεων”, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία η Monica Lennon, η νομοθέτης που παρουσίασε το νομοσχέδιο πέρυσι.

“Η Σκωτία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που έκανε ιστορία στην περίοδο της φτώχειας”

Μετά την ψηφοφορία, η Lennon είπε ότι η απόφαση ήταν «ένα μήνυμα στον κόσμο ότι μπορεί να επιτευχθεί δωρεάν καθολική πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου».

 


Από οικονομικής πλευράς, εκτιμάται ότι το κατά προσέγγιση κόστος ανέρχεται στις 8,7 εκατομμύρια λίρες το χρόνο έως το 2022, ανάλογα με τον αριθμό των γυναικών που θα επωφεληθούν από τα δωρεάν προϊόντα.

Ο νέος νόμος επαινέθηκε από διάφορες ομάδες ισότητας και δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και από πολιτικούς από όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Υπερήφανοι που ψηφίζουμε αυτήν την πρωτοποριακή νομοθεσία, καθιστώντας τη Σκωτία την πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλες όσες τα χρειάζονται. Μια σημαντική πολιτική για τις γυναίκες και τα κορίτσια“, δήλωσε η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon στην επίσημη σελίδα της στο Twitter μετά την ψηφοφορία.

 

περίοδοςπροϊόντα περιόδουΣκωτία