Σοκ από τους πολλούς θανάτους λόγω κορονοϊού

Ανήσυχη είναι η επιστημονική κοινότητα από τους 300 και πλέον θανάτους λόγω κορονοϊού οι οποίοι καταγράφηκαν κατά τις τελευταίες 3 μέρες, παρά τη μεγάλη υποχώρηση των κρουσμάτων. Με δεδομένη τη διαπίστωση ότι οι θάνατοι που καταγράφονται σήμερα, επί της ουσίας αποτελούν επίπτωση της επιδημίας όπως αυτή είχε εξαπλωθεί πριν από 3-4 εβδομάδες, θεωρείται σίγουρο πως μάλλον θα δούμε ακόμη υψηλότερο αριθμό νέων απωλειών.

Με αγωνία παρακολουθεί η Ελληνική Κοινωνία τη διεύρυνση της μακάβριας λίστας θανάτων λόγω κορονοϊού, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πάνω από 100 απώλειες. Μάλιστα μέσα σε 3 μέρες καταγράφηκαν 302 νέοι θάνατοι αριθμός που προσεγγίζει επίπεδα ρεκόρ για ένα τόσο μικρό διάστημα.

Ήδη μέσα στον Ιανουάριο έχουν διαπιστωθεί 1407 νέου θάνατοι λόγω κορονοϊού και το πιθανότερο είναι ο μήνας να κλείσει με συνολικές απώλειες που θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τις 2500. Σ’ αυτή την εκτίμηση συνηγορεί το γεγονός ότι έχουμε σταθερά πάνω από 670 διασωληνωμένους.

Ο Δεκέμβριο του 2021 αποδείχτηκε ο πλέον θανατηφόρος μήνας της επιδημίας με πάνω από 2600 θανάτους και αυτό καθώς οι διασωληνωμένοι ήταν σταθερά στα επίπεδα των 700. Πλέον ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει, αλλά διατηρείται ψηλά και όλα δείχνουν πως και ο Ιανουάριος θα είναι ένας ιδιαίτερα άσχημος μήνας.

Η πορεία των κρουσμάτων

Γνωρίζοντας ότι συνήθως κάθε Τρίτη παρουσιάζεται υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων κάθε εβδομάδα, βλέπουμε ότι κινούμαστε πια ημερήσιες διαγνώσεις κάτω από 20.000. Βέβαια αυτό κανείς δεν γνωρίζει αν είναι πραγματικό από τη στιγμή που διαπιστώνεται και σχετική μείωση των τεστ.

Ειδικότερα χθες ανακοινώθηκαν 23.340 νέες μολύνσεις από κορονοϊό σε σύνολο 568.449 τεστ, ενώ πριν μία βδομάδα είχαμε περισσότερα τεστ. Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ πλέον ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 336.856 έλεγχοι ενώ πριν μία εβδομάδα ήταν 353.474.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα σημεία που γίνονται έλεγχοι από το ΕΟΔΥ, δεν έχει σημειωθεί αύξηση των ελέγχων.

Πολύ πιθανόν για το λόγο αυτό, να φαίνονται και σημαντικά αυξημένα τα κρούσματα σε παιδιά τα οποία μάλιστα αποτελούν το 34% του συνόλου των κρουσμάτων. Τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να κάνουν self test και εν συνεχεία rapid αν βρεθούν θετικά.

Επισημάνσεις Τζανάκη

Σύμφωνα δε με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Νίκο Τζανάκη, ο αριθμός των κρουσμάτων που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες είναι πλασματικός.

“Φοβάμαι το ότι φύγαμε από τον κίνδυνο μήπως είναι πλασματικό, γιατί η ποιοτική και η ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή ένα μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει επειδή η Όμικρον διαδράμει με πολύ ήπια έως και καθόλου συμπτώματα”, δήλωσε.

Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε πως παρά τη πτώση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν μειώνεται, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. “Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα”, είπε.

“Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους” είπε ο ίδιος σχετικά με τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα τις τελευταίες μέρες.

Τέλος, ο καθηγητής υπογράμμισε πως η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη, σχολιάζοντας πως στη πανεπιστημιακή κλινική της Κρήτης, σε 65 νοσηλείες σε απλές κλίνες το 78% αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον.

ΕΣΥκορονοϊόςθάνατος από κορονοϊόΝίκος Τζανάκης