Σωτήρης Τσιόδρας: Ο Κορονοϊός ήρθε για να μείνει

Μιλώντας στο webinar “Covid-19 Vaccines-Moving Forward” του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι ο Κορονοϊός ήρθε για να μείνει ενώ εξέφρασε την ελπίδα του να απαλλαγούμε από τις μάσκες όταν η ανοσία του πληθυσμού φτάσει σε υψηλά επίπεδα μέσω του εμβολιασμού. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε, χρειάζεται να φορά τη μάσκα του 16-18 ώρες ημερησίως ενώ αιτιολογεί την μη συμμόρφωση μεγάλου μέρους των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξαιτίας της ψυχικής κούρασης που προκύπτει από την πολύμηνη εφαρμογή τους. 
 
Σχετικά με τις ως τώρα γνωστές μεταλλάξεις του Κορονοϊού, κρούσματα των οποίων εντοπίζονται και στη χώρα μας, ο καθηγητής σημείωσε πως όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί με σωστό τρόπο ο πληθυσμός, τόσο πιο πιθανό είναι να αποφυγή η διασπορά του ιού και η ανάπτυξη νέων στελεχών. Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά του Κορονοϊού, ανέφερε ότι η πλειονότητα των πολιτών το αποδέχεται παρότι κάποιοι ανησυχούν για τις τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τροποποιείται κάθε χρόνο το εμβόλιο όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης. 
 
Σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τον εμβολιασμό των παιδιών, ο καθηγητής δήλωσε: «Είναι ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί στα παιδιά και τα περισσότερα εμβόλια της Covid-19 δεν έχουν δοκιμαστεί εκτενώς σε παιδιά. Ανάλογα, λοιπόν, με τους παράγοντες που λαμβάνει κανείς υπόψη μπορεί και το ποσοστό πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί να κυμαίνεται από το 45% έως και το 85%»
κορονοϊόςΣωτήρης Τσιόδραςεμβόλιο κατά του Κορονοϊού