Σοβαροί περιορισμοί στη συνταγογράφηση  ναρκωτικών από γιατρούς

 

Καταργείται η υποχρέωση των γιατρών που χορηγούν ναρκωτικά φάρμακα να εκδίδουν και χειρόγραφες συνταγές οι οποίες φυλάσσονταν επί διετία ή τριετία στο φαρμακείο.

Η διαδικασία για τους γιατρούς περιορίζεται στο μόνο ηλεκτρονικό μέρος της συνταγογράφησης βάσει του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και καταργούνται τα ειδικά συνταγολόγια (μονόγραμμης και δίγραμμης συνταγής) και τα μπλοκ με διπλότυπες συνταγές ναρκωτικών του ν. 3456/2006.

Παρόλα αυτά όμως, η φύλαξη της χάρτινης συνταγής παραμένει υποχρέωση του φαρμακοποιού που την εκτελεί, κρατώντας επί τριετία την εκτύπωση της εκτελεσθείσας συνταγής.

Η παραπάνω αλλαγή προκύπτει από τον ν.4600/2019, ο οποίος σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις περί ναρκωτικών, τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή των νέων διατάξεων, εισάγονται νέα όρια στα χορηγούμενα ναρκωτικά για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου.

Παράλληλα, εισάγεται νέα διάταξη για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής αιτιολογίας, σύμφωνα με την οποία τα οπιοειδή που χορηγούνται, μπορούν στο εξής να συνταγογραφούνται μόνο από αναισθησιολόγους ή ογκολόγους – παθολόγους. Οι δόσεις καθορίζονται από τους παραπάνω ειδικευμένους γιατρούς και αφορούν την κάλυψη μόνο των μηνιαίων αναγκών των ασθενών.

Στην περίπτωση που δεν καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών, τότε υπάρχει δυνατότητα συμπληρωματικής αγωγής εντός του μηνός της αρχικής συνταγής. Μόνο αν κριθεί απολύτως αναγκαίο μπορεί να εκδίδεται τριμηνιαία συνταγή με μηνιαία εκτέλεση.

Άλλες ειδικότητες

Σε περίπτωση συνταγογράφησης ναρκωτικών σε καρκινοπαθείς από άλλες ειδικότητες γιατρών, τίθενται όρια στις μέγιστες ημερήσιες δόσεις ως εξής: κωδεΐνη ως 240 mg, τραμαδόλη ως 400 mg, διυδροκωδεΐνη ως 240 mg, οξυκωδόνη ως 20 mg, μορφίνη ως 30 mg και διαδερμική φαιντανύλη ως 12 μg/h/72h.

Η συνταγογράφηση των παραπάνω ναρκωτικών μπορεί να γίνεται σε μεγαλύτερες δόσεις από ειδικούς αναισθησιολόγους ή ογκολόγους παθολόγους.

Ο νέος νόμος ρυθμίζει επίσης τη χορήγηση ναρκωτικών για αναλγησία μη νεοπλασματικής αιτιολογίας μόνο αναισθησιολόγους και στην περίπτωση μη ειδικών γιατρών, πάλι οι δόσεις περιορίζονται στα παραπάνω.

Απαγορεύεται η χορήγηση ισχυρών οπιοειδών με υποδόρια, ενδοφλέβια ή επισκληρήδειο από άλλους γιατρούς πλην των αναισθησιολόγων, ενώ γίνεται ειδική αναφορά για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας ναρκωτικών για αναλγησία από νεοπλάσματα ή μη, για απεξάρτηση, για σοβαρές χρόνιες παθήσεις κλπ.

Η εγκύκλιος επισυνάπτεται εδώ.

ΕΟΠΥΥναρκωτικά