Σπιτικές συνταγές για να καταπολεμήσετε την ξηρή επιδερμίδα

Αν νιώθετε συχνά την επιδερμίδα σας να σας «τραβάει», τότε πιθανότατα αντιμετωπίζετε πρόβλημα ξηρότητας, το οποίο, αν δεν αντιμετωπιστεί, ίσως προκαλέσει την ανάπτυξη φλεγμονής και εκζεμάτων.  Η ζέστη, το ζεστό ντους, τα ξηρά κλίματα και τα σκληρά σαπούνια μπορούν να προκαλέσουν ξηρό δέρμα. Υπάρχουν όμως κάποιες λύσεις που σας προσφέρει η φύση και μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε δραστικά την ξηρότητα.

Δείτε μερικές εύκολες λύσεις που θα σας προσφέρουν άμεση ενυδάτωση και ανακούφιση από την ξηρότητα της επιδερμίδας σας:

1. Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει μαλακτικές ιδιότητες.  Επίσης είναι και ενυδατικό.  Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας καθημερινά σε όλο το σώμα, ακόμη και τα μαλλιά. Μόλις έρθει σε επαφή με το δέρμα απορροφάται αμέσως.  Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει το λάδι καρύδας είναι ότι δεν χρειάζεται να το ανακατεύετε με τίποτα. Η καρύδα είναι αρκετά απαλή για καθημερινή χρήση.

2. Βαζελίνη

Παγιδεύει την υγρασία κάτω από το δέρμα. Αυτό βοηθά στην επούλωση του ξηρού και ερεθισμένου δέρματος.

3. Μέλι

Είναι βάλσαμο ειδικά για τα χείλη. Αν είναι σκασμένα, λίγο μέλι πριν πέσετε στο κρεβάτι, θα κάνει θαύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάντε το ίδιο, αν έχετε πολύ ξερές φτέρνες ή αγκώνες.

4. Aloe Vera

Πρόκειται για ουσία με αντισηπτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Επιλέξτε μία ενυδατική κρέμα με βάση την αλόη, με όσο γίνεται μεγαλύτερη περιεκτικότητα.

5. Ελαιόλαδο

Έχει άμεσα αποτελέσματα. Όταν αισθάνεστε το δέρμα σας να σας «τραβάει», βουτήξτε λίγο βαμβάκι σε ελαιόλαδο και ενυδατώστε την περιοχή.

5. Αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3

Όταν το δέρμα σας είναι στεγνό, σημαίνει ότι το εκθέτετε σε στοιχεία που καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος γρηγορότερα από ό, τι το σώμα σας μπορεί να τα επισκευάσει. Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα σας να φαίνεται πιο υγιές, σύμφωνα με την κλινική Mayo .

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις βλάβες από τις τοξίνες και να βοηθήσουν το σώμα σας να κάνει υγιή κύτταρα. Μερικά από τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος περιλαμβάνουν:

  • βατόμουρα
  • ντομάτες
  • καρότα
  • φασόλια
  • αρακάς
  • φακές

Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, μπορούν επίσης να συμβάλουν σε μια διατροφή με λαμπερό δέρμα.

6. Γάντια

Τα χέρια μπορεί στην καθημερινότητα να ερεθίζονται από σαπούνι πιάτων και απορρυπαντικό πλυντηρίου.  Επιλέξτε να φοράτε γάντια όταν τα χέρια σας είναι μέσα στο νερό. Φορώντας μονωμένα γάντια ενώ κάνετε δουλειές στο σπίτι ή όταν βρίσκεστε έξω σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να μειωθεί το ξηρό, ερεθισμένο δέρμα.

7. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού στο ντους

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας σημειώνει ότι η ανακούφιση του ξηρού δέρματος είναι μερικές φορές τόσο απλή όσο η αλλαγή της ρουτίνας του ντους. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να κάνουν ζεστό ντους, αυτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα.  Επιπλέον, μερικά σαπούνια που ισχυρίζονται ότι ενυδατώνουν και επιδιορθώνουν το δέρμα μπορούν να προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και να κάνουν το δέρμα πιο λεπτό με σκληρές χημικές ουσίες.  Επιλέξετε ένα γρήγορο ντους με χλιαρό ή κρύο νερό και αναζητήστε σαπούνια χωρίς άρωμα απαλά για το δέρμα.

 

ξηροδερμία