Σπιτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τις εποχιακές αλλεργίες

Ξυπνάτε το πρωί με φτέρισμα; Τρέχουν τα μάτια σας διαρκώς;  Η εποχή των αλλεργιών μπορεί να χτυπήσει γρήγορα και δυνατά, με ξαφνικές κρίσεις φτερνίσματος, ασταμάτητα ρινική καταρροή και φαγούρα στα μάτια που σας αφήνουν να αισθάνεστε χάλια.

Για πολλούς, η ανακούφιση ξεκινά με τα αντιαλλεργικά χάπια.

Αλλά υπάρχουν και άλλες, πιο φυσικές επιλογές που μπορεί να αξίζει να δοκιμάσετε, οι περισσότερες είναι απλές λύσεις:

Διατροφικές αλλαγές

Γνωρίζατε ότι περισσότερο από το 70% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στο έντερό σας; Αυτό που τρώτε υποστηρίζει το μικροβίωμα στην κοιλιά σας. Έτσι, η διατήρηση αυτής της χλωρίδας του εντέρου υγιή μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να χειριστεί καλύτερα τα αλλεργιογόνα.

Οι κοινές διατροφικές ευαισθησίες στη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή σας είναι μια καλή αρχή. Η έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά – τα οποία είναι άφθονα σε πολλά γιαούρτια και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί και το τσάι κομπούτσα, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας.

Καθαρίστε τον αέρα

Το φιλτράρισμα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας μπορεί να εξαλείψει το τρίχωμα, τη σκόνη και τα σωματίδια γύρης που μπορούν να κάνουν τις αλλεργίες σας να ξεσπάσουν. Αναζητήστε ένα φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) , το οποίο αφαιρεί περίπου το 99,97% των ενοχλητικών αιωρούμενων σωματιδίων.

Άλλο ένα απλό βήμα; Κλείστε τα παράθυρα στο σπίτι σας όταν ο αριθμός της γύρης αυξάνεται στα ύψη στην περιοχή σας. Ο κλιματισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει, αφαιρώντας την υγρασία από τον αέρα και αναστέλλοντας την ανάπτυξη μούχλας και μούχλας.

Κάνετε ντους

Φροντίστε να κάνετε ένα καλό τρίψιμο, ιδιαίτερα πριν πάτε για ύπνο, για να ξεπλύνετε τυχόν αλλεργιογόνα.    Σκεφτείτε τις τρίχες στα αυτιά και τα φρύδια σας  που συλλέγουν γύρη όλη την ημέρα.  Αν αυτό κολλάει ενώ είστε στο κρεβάτι, μπορεί να επιδεινώσει τη φαγούρα στα μάτια και τη ρινική συμφόρηση ενώ προσπαθείτε να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα.

Τακτικό πλύσιμο

Το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων σας μία φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό μπορεί να μειώσει την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνα όπως η σκόνη, η γύρη και το τρίχωμα των ζώων.   Επίσης, αλλάξτε ρούχα όταν επιστρέψετε στο σπίτι σε περίπτωση που κολλήσουν αλλεργιογόνα στα ρούχα σας.

Ξεπλύνετε τη μύτη με φυσιολογικό ορό

Το να ξεπλύνετε τα ιγμόρειά σας  μπορεί να ξεπλύνει τη γύρη και άλλα αλλεργιογόνα. Θα σας ανακουφίσει.

Βελονισμός

Αυτή η αρχαία πρακτική βελονισμού μπορεί να δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του αλλεργικού πυρετού. Ερευνα  υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για τη θεραπεία αλλεργιών και διαταραχών των κόλπων.

Βιταμίνες και συμπληρώματα

Μια υγιεινή διατροφή υποστηρίζει μια ισχυρή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά είναι πιθανό ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον ενίσχυση – και εκεί μπορεί να βοηθήσουν τα συμπληρώματα διατροφής.

Ορισμένες βιταμίνες και βότανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον περιορισμό της φλεγμονής που συνοδεύεται από αλλεργικές αντιδράσεις.

Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα

Το σώμα σας απλά δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά εάν βρίσκεται υπό πίεση.  Το αυξημένο άγχος προάγει τις αλλεργικές ασθένειες. Αφιερώνοντας μερικά λεπτά διαλογισμού και ηρεμίας, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα πράγματα υπό έλεγχο.

Λειτουργούν πραγματικά οι φυσικές θεραπείες για την αλλεργία;

Για κάποιους ανθρώπους, ναι.   Αντιμετωπίστε όμως τις παραπάνω συστάσεις περισσότερο ως ένα πιθανό σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και όχι ως το καλύτερο και το τέλος για τη θεραπεία. Επίσης, δεν υποκαθιστούν την ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής αντίδρασης.

Αλλά αν ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση στην καθημερινή συντήρηση των αλλεργιών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρχουν απλές λύσεις εκτός από τα φάρμακα.