Στα 170 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τα εμβόλια-O EΟΠΥΥ ζήτησε 205 εκατ. ευρώ

Θεσμοθετήθηκε το ποσό των 170 εκατ. ευρώ τα οποία θα λάβει και το 2021 “εξτρά” ο ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες που προκύπτουν από εμβολιασμό του πληθυσμού, αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτό το ποσό επαρκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες υπολείπεται  κατά 35 εκατ. ευρώ καθώς ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να ζήτησε 205 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό τα εμβόλια εξαιρούνται από τον προϋπολογισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, ήδη από το 2020, όμως δεν γνωρίζουμε αν το ποσό το οποίο έχει εξασφαλιστεί επαρκεί.

Σύμφωνα λοιπόν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία συνυπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Υγείας Θεόδωρος Σκυλακάκης και Υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης:  το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθορίζεται στα 170 εκατομμύριων ευρώ για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2021 έως Δεκέμβριο 2021. Σε περίπτωση υπέρβασης άνω των 170 εκατομμύριων ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιμερίζεται σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) με βάση το ποσοστό συμμετοχής κάθε φαρμακευτικής εταιρείας ή ΚΑΚ στη δαπάνη των εμβολίων.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό της συνολικής υπέρβασης θα βεβαιώνεται και θα καταβάλλεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ή ΚΑΚ στο τέλος του χρόνου. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα παρακολουθεί διακριτά στον προϋπολογισμό του την αποζημίωση των συνταγογραφούμενων εμβολίων και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνεται ανά μήνα με ανάλογη χρέωση. Τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τις εκτελεσμένες συνταγές εμβολίων, σε διακριτό φάκελο μαζί με τις συνταγές των φαρμάκων, εκδίδοντας χωριστό τιμολόγιο.

Περσινά κονδύλια

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν διατεθεί 160 εκατ. ευρώ για εμβόλια για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα με την τότε Κοινή Υπουργική Απόφαση των κκ Κικίλια και Σκυλακάκη είχε αποφαιστεί  “το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αυξάνεται από 100 στα 160 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2020 έως Δεκέμβριο 2020”.

Η κυβέρνηση τότε είχε δώσει  ανάσα στον προϋπολογισμό των εμβολίων, με χρηματοδοτική ένεση 60 εκατ. ευρώ, για να “ισοσκελίσει” τη δαπάνη και να μετριάσει το clawback για τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2020.

Βέβαια, εκφράζονταν ανησυχίες καθώς το τελικό ποσό της υπέρβασης για εκείνη την περίοδο ξεπερνούσε ακόμη και τα 160 εκατ. ευρώ αγγίζοντας τα 170 εκατ., που μάλιστα είναι και το σύνολο του εν λόγω προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί για το 2021.

Για φέτος φαίνεται ότι το ποσό διατηρείται στα περσινά επίπεδα καλύπτοντας κυρίως τα αντιγριπικά εμβόλια και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου τα οποία συνταγογραφούνται αυτό το διάστημα.

Υπάρχει βέβαια η απορία για το πως το ποσό για το 2020 και το 2021 είναι σχεδόν το ίδιο όταν για τη μια χρονιά αφορά τους 4 τελευταίους μήνες και την επόμενη όλο το έτος. Πολλά εμβόλια συνταγογραφούνται όλη τη χρονιά ενώ και της γρίπης μπορεί κάποιος να το κάνει και τον Ιανουάριο ή λίγο αργότερα

Σημειώνεται ότι το μέτρο της δημιουργίας ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια, στόχο είχε να αναδείξει το διαφορετικό και σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο εμβολιασμός στη δημόσια υγεία ως βασική προληπτική άμυνα, αλλά και να συμβάλλει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, μειώνοντας το clawback, το ποσό της υπέρβασης της δηλαδή. Ήταν σαφές, όμως, πως η όποια υπέρβαση θα αναζητείτο από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Θάνος ΠλεύρηςΕΟΠΥΥclawbackεμβόλιαπροϋπολογισμός