Στα 276 εκατ. ευρώ η επίπτωση των ανασφάλιστων στη φαρμακευτική δαπάνη

Στα 800 εκατ. ευρώ φαίνεται να διαμορφώνεται το clawback την εξωνοσοκομειακής δαπάνης για φάρμακα το 2019, με τη φαρμακοβιομηχανία να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για το 2020. Δύο σημαντικοί παράγοντες που έχουν σημαντική επίδραση στην άνοδο του clawback είναι το κόστος της κάλυψης των αναγκών φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων αλλά και η διατήρηση της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα των πρώην ασφαλισμένων στο ΕΚΑΣ. Μάλιστα για την πρώτη ομάδα πολιτών η επίπτωση το clawback εκτιμάται στα 276 εκατ. ευρώ για το 2019.

Το εν λόγω θέμα επισημαίνει ο ΣΦΕΕ με επιστολή του στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο γίνεται και αναφορά για τη σημαντική αύξηση των ΑΜΚΑ που δικαιούνται την φαρμακευτική κάλυψη ως ανασφάλιστοι.
Όπως επισημαίνεται, στις 9 Μαρτίου 2019 νομοθετήθηκε το δικαίωμα σε ιδιώτες ιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα σε ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική αύξηση στον αριθμό ΑΜΚΑ πολιτών που τους έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου αλλά και αντίστοιχη αύξηση της δαπάνης ενώ ταυτόχρονα το κονδύλι αυτό παραμένει σημαντικός παράγοντας αύξησης του clawback.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία, τον Ιανουάριο 2019 είχε καταγραφεί συνταγογράφηση σε 369.006 ΑΜΚΑ ανασφάλιστων και τον Μάϊο 2019 αυξήθηκαν στους 600.679 ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΕ πάντως, η εκτόξευση του clawback δεν αποδίδεται μόνο στην κάλυψη των ανασφάλιστων καθώς και το 2018 το ύψος των παροχών σε φάρμακα για την συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού είχε διαμορφωθεί στα 225 εκατ. ευρω σε σύνολο επιστροφών από τη φαρμακοβιομηχανία 572 εκατ. ευρώ. Κοινώς η επιβάρυνση για τους ανασφάλιστους αυξήθηκε 51 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό clawback αυξήθηκε κατά 228 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΦΕΕ προτείνει την επιστροφή στην προγενέστερη κατάσταση – δηλαδή συνταγογράφηση μέσω δημοσίων δομών – μέχρις ότου εφαρμοστούν δικλείδες ασφαλείας και ελέγχου της διαδικασίας.

ΕΚΑΣ
Τη διατήρηση της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ, σχολιάζει επίσης ο ΣΦΕΕ. Όπως αναφέρουν, κάθε μέτρο που απευθύνεται στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι στη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί απόδειξη της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους. Την ίδια ώρα όμως οι φαρμακευτικές θέλουν να γνωρίζουν πόσο κοστολογείται αυτή η απαλλαγή.

Μάλιστα ο ΣΦΕΕ ζήτησε από το υπουργείο υγείας να προβεί σε εκτίμηση για την επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2020 λόγω αυτής της παροχής, δεδομένου πως, με βάση τη υπάρχουσα κατάσταση δεν υπάρχει κονδύλι για αυτές τις κοινωνικές παροχές.

clawbackΕΚΑΣΣΦΕΕ