Στα 38.100 τα κρούσματα σε μια βδομάδα

Αναμενόμενα ήταν τα αυξημένα κρούσματα σε παιδιά, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργείας των σχολείων με τις διακοπές των Χριστουγέννων, όμως αυτο δεν εφησυχάζει τις υγειονομικές αρχές ειδικά τη στιγμή που  σημειώνεται αύξηση σε διασωληνωμένους ασθενείς και θανάτους.

Ειδικότερα το προηγούμενο επταήμερο σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων σε παιδιά μέχρι 17 ετών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καθώς εντοπίστηκαν περίπου 38.100 νέα κρούσματα σε παιδιά. Δηλαδή το 1 στα 4 νέα κρούσματα συνολικά στην Επικράτεια αφορούσε άτομα ηλικίας μέχρι 17 ετών.

Βέβαια αυτό αποδίδεται στον ιδιαίτερα αυξημένο έλεγχο μέσω των self test με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων. Πάντως τα εβδομαδιαία κρούσματα στα παιδιά αποτελούν αριθμό ρεκόρ.

Σημαντική η διασπορά στα σχολεία

Όπως αναφέραμε τα κρούσματα στα παιδιά είναι επισήμως 38.100, όμως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ενεργά κρούσματα είναι διπλάσια.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000-80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα κορονοϊού, στα σχολεία, τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τα πρωτόκολλα και να δηλώνουν τα αληθή αποτελέσματα των τεστ.

Όπως είπε, «θα δούμε το αποτύπωμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες».

Παρά τη μικρή επιφύλαξη που κρατά, μήπως είναι μια πρόσκαιρη η ύφεση στα κρούσματα, αναφέρει ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα έχουμε αποκλιμάκωση, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε 15.000-17.000 κρούσματα.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την επιδημιολογική εξέλιξη, καθώς μέσα στο κύμα της Όμικρον παραμένει και η Δέλτα.

«Το 15% των κρουσμάτων είναι της Δέλτα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις και γι’ αυτό συνιστά στον κόσμο να εμβολιαστεί.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε ότι ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο κατά την εκτίμηση του ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση .

Από την άλλη, χαρακτήρισε δύσκολο αλλά υποσχόμενο το σύμπλεγμα μέτρων βάσει του οποίου λειτουργούν τα σχολεία και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα επανεκτιμηθεί. «Θα το ξαναδούμε σε ένα μήνα το θέμα», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής υποστήριξε πως δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία . Όπως δήλωσε, λαμβάνοντας ως δεδομένα την εμβολιαστική κάλυψη η οποία εμποδίζει την πίεση στο ΕΣΥ και το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως νοσούν ελαφριά, θα διευκολυνθεί το κλείσιμο μεμονωμένων τμημάτων και όχι σχολείων.

Μείωση των τεστ

Τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκε μείωση των κρουσμάτων που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και σε πτώση του αριθμού των τεστ. Βέβαια είχαμε αύξηση στις διασωληνώσεις στις 680 και επίσης είχαμε 590 θανάτους μέσα σε μια βδομάδα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ χθες Κυριακή 16/1 η επιδημιολογική έκθεση ότι μέσος όρος του προηγούμενου επταημέρου ήταν 339.562 έλεγχοι την ημέρα ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 365.321 δηλαδή μία υποχώρηση της τάξης του 7%.

Κάτι τέτοιο δεν ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που υπήρξαν πολλά θετικά self test και θα έπρεπε να γίνει έλεγχος αυτών αλλά και των επαφών τους με rapid ή ακόμη και μοριακό έλεγχο.

Επίσης σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έως 15 Ιανουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 71.444.512 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 4.103.088 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο και αντίστοιχα, έως τις 8 Ιανουαρίου 2022, είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά 67.793.651 δηλώσεις αποτελέσματος , ενώ 3.962.107 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι 3.650.851 άτομα έκανα την προηγούμενη εβδομάδα self test και περίπου 141.000 προχώρησαν σε επανέλεγχο.

θάνατοι από κορονοϊόκρούσματα κορονοϊούπαιδιάΣχολείαδιασωληνωμένοιself-test