Στα 794 εκατ. ευρώ το εξωνοσοκομειακό clawback το 2020

Αν και ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» ο τελικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, το clawback για το 2020 για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα, έκλεισε στα περίπου 794 εκατ. ευρώ έναντι 786,5 εκατ. ευρώ το 2019. Να τονίσουμε όμως ότι από την υπέρβαση αυτή δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό του clawback για επενδυτικές δαπάνες, το οποίο συνολικά είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Βέβαια το ποσό αυτό δεν μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από το clawback για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα, καθώς πολλές εταιρείες που δικαιούνται τη σχετική ελάφρυνση, δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες οι φαρμακευτικές εταιρείες έλαβαν τα σχετικά σημειώματα για το συνολικό ποσό της υπέρβασης στη φαρμακευτική δαπάνη για το β’ εξάμηνο του 2020, το οποίο έκλισε στα 354 εκατ. ευρώ, με ομολογουμένως δραματική καθυστέρηση, αφού έχει συμπληρωθεί σχεδόν ένα εξάμηνο από τη λήξη του προηγούμενου έτους.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις εταιρείες, η φαρμακευτική δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα τους τελευταίους 6 μήνες του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στα περίπου 1,27 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός για το ίδιο διάστημα προβλέπει 932,41 εκατ. ευρώ. Από το αρχικό ποσό της δαπάνης έχουν αφαιρεθεί τα σχετικά rebate και οι λοιπές εκπτώσεις από τις εταιρείες, τα φαρμακεία κλπ.

Προέκυψε λοιπόν συνολικό clawback για το έτος 794 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης ακόμη και από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ για σημαντικά μεγαλύτερο ποσό, αφαιρούμενης ακόμη και της δαπάνης για τα εμβόλια. Στην απόκλιση από την αρχική εκτίμηση φαίνεται να συνέβαλλε η αφαίρεση ποσού 33 εκατ. ευρώ που αφορούσε την επιβάρυνση από το ΕΚΑΣ.

Αναφορές Κικίλια

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι η υπέρβαση της δαπάνης για εξωνοσοκομειακά φάρμακα το 2020 προσέγγισε τα 800 εκατ. ευρώ και ξεπέρασε το αντίστοιχο ποσό του 2019 παρά τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τονίζει έντονα το τελευταίο διάστημα ότι το εν λόγω ποσό θα είναι για πρώτη φορά μειωμένο.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην αφαίρεση από το clawback των ποσών στην παραγωγή και την Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμάκων. Το ποσό αυτό έχει καθοριστεί στα 100 εκατ. ευρώ. Όμως δεν αφορά μόνο το clawback των εξωνοσκομειακών φαρμάκων. Αν αφαιρεθεί ένα σημαντικό ποσό, όντως θα έχουμε για πρώτη μετά από χρόνια μείωση του clawback στη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, όμως μένει να δούμε τι θα γίνει και στα νοσοκομειακά φάρμακα όπου σημειώνεται ραγδαία αύξηση της δαπάνης με clawback της τάξης των 450-500 εκατ. ευρώ.

Όπως μάλιστα σημειώνει σε ανακοίνωσή του το PhRMA Innovation Forum, άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Δυστυχώς, η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας για επίτευξη μειωμένης υπέρβασης για το έτος 2020 δεν επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά δεδομένα, όπως αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας και από τις αναφορές στην Εαρινή Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτά, η πρόβλεψη για το ύψος υπέρβασης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής περίθαλψης το 2020 ξεπερνά το αντίστοιχο που καταγράφηκε το 2019 ενώ το συνολικό ύψος των επιστροφών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το rebate όγκου με βάση τις πωλήσεις των φαρμάκων ανέρχεται στο ποσό των 1.338 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι το γεγονός αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για μείωση των αυτόματων επιστροφών και δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι συνολικές επιστροφές για τη μεγάλη πλειοψηφία των καινοτόμων φαρμακευτικών εταιρειών συνεχίζουν να αυξάνουν δραματικά. Ωστόσο, το ζήτημα των αυτόματων επιστροφών δεν αφορά μόνο στις Φαρμακευτικές Εταιρείες αλλά σε όλους τους ασθενείς και τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι δικαιούνται σταθερής πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία» σημειώνει η ανακοίνωση της PIF.

PIFφαρμακευτική δαπάνηΒασίλης ΚικίλιαςClawback ΕΟΠΥΥ