Στα “μαχαίρια” φαρμακοποιοί – Ομοσπονδία ασθενών για τα αναλώσιμα του διαβήτη

Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), εξαιτίας απόφασης του ΕΟΠΥΥ για την αποκλειστική χορήγηση των αναλωσίμων διαβήτη από τα φαρμακεία.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καταγγέλλει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ ως παράνομη, ενώ παράλληλα θέτει θέμα παράνομης επιβάρυνσης των ασθενών με διαβήτη από τους φαρμακοποιούς για συμμετοχή στην προμήθεια των αναλωσίμων υλικών, και ζητά τον προσδιορισμό νομοθετικά, του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Από την πλευρά του ο ΠΦΣ, κάνει λόγο για άδικη επίθεση στους 10.500 φαρμακοποιούς, που καθημερινά δίνουν αγώνα για να εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικούς ασθενείς και επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια στα αναλώσιμα του σακχαρώδους διαβήτη γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης και αυτής της αγοράς από πολυεθνικές που επιχειρούν να αισχροκερδήσουν και να δημιουργήσουν μονοπωλιακά φαινόμενα.
Και προσθέτει πως η παραπάνω νοσηρή πραγματικότητα αποσιωπάται από τους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

O ΠΦΣ

Ο ΠΦΣ επισημαίνει πως τα φαρμακεία είναι υγειονομικοί χώροι που πρωτίστως παρέχουν νόμιμα υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και ελέγχονται για την καταλληλότητά τους από όλες τις αρμόδιες αρχές με τρόπο εκτεταμένο και με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.Πολύ αυστηρότερο και πολύ καταλληλότερο και πιο στοχευμένο από οποιαδήποτε τυχόν ιδιωτική πιστοποίηση υπάρχει διαθέσιμη. Σημειώνει επίσης πως το γεγονός αυτό αποσιωπάται από τους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, “οι οποίοι υπόπτως απαιτούν μυστήριες, περιττές και κοστοβόρες ιδιωτικές πιστοποιήσεις για τα Φαρμακεία, οι οποίες δεν προβλέπονται πουθενά και σε καμία χώρα του κόσμου και από καμία νομοθεσία για τα Φαρμακεία”.

Όσον αφορά τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, που χρησιμοποιούν συστατικά προερχόμενα από το ανθρώπινο σώμα και χρειάζονται εκπαίδευση του ασθενούς και συχνή παρακολούθηση από επιστήμονα υγείας κατά τη χρήση τους σύμφωνα με τη νομοθεσία, χορηγούνται εδώ και χρόνια αποκλειστικά από τα Φαρμακεία, όπως ακριβώς και τα φάρμακα, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Έτσι ο ΠΦΣ ζητά τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας να πάψουν να εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, να λένε όλη την αλήθεια για τον διαβήτη και να απέχουν στο μέλλον από δηλώσεις που παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, συκοφαντούν τους φαρμακοποιούς, και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Σε απάντηση των παραπάνω, η Ομοσπονδία ανταπάντησε πως η πραγματικότητα αντιβαίνει την νομοθεσία, καθώς μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών ζητά συμμετοχή για τα αναλώσιμα, η οποία διαφέρει από φαρμακοποιό σε φαρμακοποιό, παρότι προβλέπεται μηδενική συμμετοχή με την απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019).

Επιπλέον, επισημαίνει πως:

“Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρα 1 και 2 της με Αριθ. ΔΥ8δ/Γ.Π.οικ./1348 ΥΑ – ΦΕΚ 32 Β’/2004), τίθεται ρητά ως προϋπόθεση η ύπαρξη Συστημάτων Ποιότητας με βάση τα διεθνή (ISO) και τα ευρωπαϊκά (ΕΝ) πρότυπα από κάθε πάροχο, είτε πρόκειται για φαρμακείο, είτε για εταιρεία, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στους πολίτες ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Οπότε, όπως γίνεται φανερό, δεν είμαστε εμείς οι «συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ» που ζητάμε «περιττές και κοστοβόρες ιδιωτικές πιστοποιήσεις για τα Φαρμακεία», αλλά η ίδια η νομοθεσία της χώρας μας. Αναρωτιόμαστε, είναι άραγε τυχαίο ότι, μερικές μέρες μετά την εφαρμογή της απόφασης του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλειου Πλαγιανάκου, που αφορούσε τη διάθεση των αναλωσίμων αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία, η απόφαση αυτή ακυρώθηκε άμεσα, μετά την παρέμβαση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ; Φυσικά και όχι, καθώς η απόφαση αυτή παραβίαζε κατάφορα την υπάρχουσα νομοθεσία!
Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 23 της με Αριθ.ΔΥ8δ/οικ.3607/892 – ΦΕΚ Β’ 1060/2001, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 25, παρ. 2 της Αριθμ. ΔΥ8δ/Γ.Π.οικ.130648 – ΦΕΚ Β’ 2198/2009), τα in vitro αυτοδιαγνωστικά ιατροτεχνολογκά προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία”.

Με αφορμή τα παραπάνω ζητούν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους του Δ.Σ. του ΠΦΣ, τον Πρόεδρο και εκπροσώπους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ μία κοινή συνάντηση για να συζητήσουν:

1. την εφαρμογή του ΕΚΠΥ,
2. τη σταθεροποίηση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στο φάρμακο,
3. την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ορθολογικά και σε κατηγορίες που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Τέλος οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δηλώνουν πως επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

αναλώσιμαΠΟΣΣΑΣΔΙΑσακχαρώδης διαβήτηςΠΦΣ