“Στα μαχαίρια” οι γιατροί με τις αναμενόμενες προτάσεις του ΠΙΣ

Πρόταση για μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλαγές στις σχέσεις των γιατρών με τους ασθενείς και τον ΕΟΠΥΥ, συντονισμό της ιατρικής εκπαίδευσης και άλλες μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν ξανασυζητηθεί, θα παρουσιάσει σήμερα η νεοεκλεγείσα διοίκηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προτάσεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Το γεγονός πυροδοτεί αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες κάνουν λόγο για κατάργηση του ΕΣΥ, εκμετάλλευση των κενών του συστήματος από ιδιώτες και μεγάλους χαμένους τους γιατρούς που υπηρετούν στο σύστημα και τους ασθενείς.

Αναλυτικά, το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών καταγγέλλει την πρόταση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μειοψηφικό προεδρείο, που προτείνει “Να καταργηθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ, γυρνώντας στην κατάσταση πριν το 1983, όπου οι Διευθυντές των κλινικών του ΕΣΥ θα τις χρησιμοποιούν σαν παραμάγαζα των ιδιωτικών τους ιατρείων, έχοντας ένα ιατρικό προλεταριάτο επιμελητών κι ειδικευομένων που θα κάνουν τη “λάντζα” γι αυτούς, και συγχρόνως κάποιοι ιδιώτες θα επωφελούνται από κενά του συστήματος για να θησαυρίσουν κι αυτοί σαν γύπες πάνω στο μελλοντικό κουφάρι του ΕΣΥ.

Οι μεγάλοι χαμένοι, τελικά, θα είναι αφενός οι Έλληνες ασθενείς, που με αυτή την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα γυρίσουν στις εποχές της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, που έπρεπε να πουλήσεις ένα χωράφι για να κάνεις ένα χειρουργείο, και βέβαια οι σκληρά εργαζόμενοι ιατροί του ΕΣΥ, που θα δουν τους μισθούς και το εργασιακό περιβάλλον τους να καταρρέουν”.

Και απαντώντας στη δήλωση του προεδρείου του ΠΙΣ, ότι δεν έχουν συζητηθεί ποτέ οι προτάσεις αυτές, καταλήγει πως “Ήταν γνωστές οι απόψεις αυτές. Αλλά ήταν γνωστό ότι η εφαρμογή τους δεν οδηγεί σε “ευρωπαϊκή κατεύθυνση”, αλλά σε νοτιοαμερικανικά συστήματα υγείας μπανανίας”.

Από την πλευρά του το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, σημείωσε πως αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο στην Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε η συνήθης διαδικασία της συνόδου προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ (μειοψηφικό προεδρείο – ΔΗΚΙ) προσπάθησε να επιβάλλει ως θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου το «αίτημα» μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε … ΝΠΙΔ, την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης. Επίσης την καθιέρωση εξετάσεων πριν την έναρξη της ειδικότητας, καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης των γιατρών με ίδρυση επαγγελματικού επικουρικού ταμείου, όπως και την συνεχιζόμενη εξαθλίωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών στα επίπεδα των 10 ευρώ μεικτά ανά επίσκεψη.

Η ηγετική ομάδα επιχειρεί αυτήν την πραξικοπηματική ενέργεια χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων μελών της που είναι οι αρμόδιες για την διατύπωση των θέσεων των γιατρών σε θέματα που αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης χωρίς καν σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ προκειμένου να αλλάξουν οι επί δεκαετίες επίσημες θέσεις του ΠΙΣ για τόσο σοβαρά θέματα.

Μάλιστα η ηγετική ομάδα επιχειρεί να … διαφημίσει κιόλας αυτή την αντιδραστική πραξικοπηματική μεθόδευση.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν αν τα παραπάνω πρωτοφανή αποτελούν μεθόδευση ώστε η τρέχουσα ηγετική ομάδα του ΠΙΣ να παίζει τον ρόλο «λαγού» για επερχόμενες ήδη προαποφασισμένες αντιδραστικές ρυθμίσεις ή αν είναι προσωπικές απόψεις και συμπεριφορές κάποιων από την συγκεκριμένη ηγετική ομάδα.

αντιπολίτευσηΠΙΣΕΣΥαναμόρφωση