Στάση εργασίας των εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Μανώλης Βαρδαβάκης, στο Θριάσιο η ηγεσία του ΠΙΣ, δρώντας ως «λαγός» της νέας επίθεσης στα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών, οργανώνει Ημερίδα, με θέμα «Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα» στην Υγεία, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων τραπεζών, ιδιωτικών κλινικών, ασφαλιστικών και φαρμακευτικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, προτείνουν:

  • μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου,
  • συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, μετατροπή των μικρότερων νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας,
  • διασύνδεση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και με ιδιώτες – επιχειρηματίες υγείας,
  • επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Η δε κυβέρνηση αξιοποιεί την απαράδεκτη πρόταση του ΠΙΣ για να προωθήσει τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση για διάθεση νοσοκομειακών κρεβατιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για «αξιοποίηση» για τον «ιατρικό τουρισμό».

Ωστόσο, όπως λέει, τον «δρόμο» για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τον άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναθέτοντας στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε την ανάπτυξη των DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών).

Η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Παρόμοια μέτρα προωθούν συντονισμένα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση την ενιαία στρατηγική ότι η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι «εμπόρευμα» και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

στάση εργασίαςΘριάσιο νοσοκομείο