Στάσιμος ο προϋπολογισμός για την υγεία. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις Πλεύρη και φαρμακοβιομηχανίας

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του νέου Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη σχετικά με τους πόρους για την υγεία, οι οποίοι δεν αναμένεται να αυξηθούν, ενώ σχετικά με το clawback και τη μείωσή του, λύσεις θα αναζητηθούν στον εξορθολογισμό των δαπανών. Η νέα ηγεσία πρόκειται να επιδιώξει το έλεγχο της κατανάλωσης υλικών και υπηρεσιών υγείας σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση της τεχνολογίας, διαδικασία την οποία θέλει να χρησιμοποιήσει και για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο Υπουργός νωρίς χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των συλλογικών οργάνων των φαρμακευτικών, ΣΦΕΕ,ΠΕΦ, PIF και ΣΑΦΕΕ, χωρίς όμως η συνάντηση αυτή να έχει το χαρακτήρα σε ομάδα εργασίας, αλλά σε απλή συνάντηση γνωριμίας. Ως γνωστόν βασικό αγκάθι για τη λειτουργία των φαρμακευτικών είναι το συνεχώς αυξανόμενο clawback.

Σημειώνεται ότι ο νέος Υπουργός Υγείας, θα έχει στις αρμοδιότητες τους τον ΕΟΠΥΥ, τη φαρμακευτική πολιτική αλλά και τις δράσεις το πλαίσιο των υποχρεώσεων του Υπουργείου για το πρόγραμμα του ταμείου ανάκαμψης, αλλά και την κοινοβουλευτική αρμοδιότητα για το σύνολο του έργου του Υπουργείου Υγείας.

Το 2021 η υπέρβαση της δαπάνης φαίνεται να έχει ξεφύγει περαιτέρω, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με το νοσοκομειακό φάρμακο να έχει σημαντική επιβάρυνση, πιθανόν λόγω και της μεγάλης χρήσης φαρμάκων στις ΜΕΘ λόγω COVID-19. Ακόμη και εκπτώσεις που επιτεύχθηκαν μέσω της διαπραγμάτευσης για κατηγορίες φαρμάκων, στο πλαίσιο κλειστών προϋπολογισμών, κινδυνεύουν να μη φανούν στη δαπάνη του έτους, αλλά θα μεταφερθούν το επόμενο έτος.

Άλλωστε, η μείωση του clawback αποτελεί και μια από τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το ταμείο ανάκαμψης. Αν δεν επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, κατά αναλογία.

Ωστόσο, αυτό που έγινε σαφές προς κάθε κατεύθυνση από τον Υπουργό Υγείας χθες βέβαια είναι πως δεν πρόκειται να μπουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Φάρμακο.

Θα επιδιωχθεί, αντιθέτως, η μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης με κάθε άλλο τρόπο, υλοποιώντας όλα τα δυνατά μέτρα. Η ανάγκη προσδιορισμού της πραγματικής δαπάνης, θα επιτρέψει να αναγνωριστούν και τα εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν για τον έλεγχο της, όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αλλά και η πληρέστερη αξιοποίηση των διαπραγματεύσεων, όλα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Μόνο αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ελέγχου της δαπάνης και υπάρχει ακόμη σημαντική υπέρβαση θα μπορεί να χαρακτηριστεί ένας προϋπολογισμός υποχρηματοδοτούμενος.


Μείωση clawback

Για τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, βέβαια, η αύξηση της δαπάνης είναι πρακτικά αναπόφευκτη, καθώς υπάρχουν και ανελαστικές αιτίες, όπως η εισαγωγή νέων θεραπειών, υψηλής τεχνολογίας, αλλά και η γήρανση του πληθυσμού. Αλλά γνωρίζουν καλά πως υπάρχουν και εργαλεία που μπορούν να συνδράμουν στον εξορθολογισμό της δαπάνης και παραμένουν αναξιοποίητα.

Σε ό,τι αφορά δε, την αύξηση της δαπάνης ανάλογα με τη αύξηση του ΑΕΠ, πρόβλεψη που είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Πλεύρης φέρεται να ανέφερε ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί ενδελεχώς.

Ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί στις αποφάσεις, η προσπάθεια θα γίνει με τη συνεργασία όλων και πως δεν επιδιώκει «να κρυφτεί πίσω» από το clawback σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική. Έτσι, μετά τη σημερινή συνάντηση γνωριμίας, το επόμενο διάστημα, πιθανόν εντός 15νθημέρου, θα συναντηθεί με κάθε φορέα της φαρμακοβιομηχανίας ξεχωριστά για να συζητήσουν αναλυτικά τις θέσεις τους γύρω από φαρμακευτική πολιτική.

Στόχος είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις να παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των εταιρειών στα τέλη Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πριν την επόμενη χρονιά. Αντιθέτως, το Υπουργείο Υγείας στοχεύει να τεθούν σε εφαρμογή το 2022, χρονιά που άλλωστε θα πρέπει να μειωθεί το clawback κατά 50 εκατ. ευρώ.

ΣΦΕΕPIFΠΕΦclawbackφαρμακοβιομηχανίαΘάνος Πλεύρης