Σταθερά στην κορυφή της αγοράς η Novartis

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και το 2018 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Novartis στην ελληνική αγορά φαρμάκου, καθιστώντας την ελβετική πολυεθνική ως τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη χώρα. Ειδικότερα, με βάση την οικονομική έκθεση για την περσινή οικονομική χρήση, οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 310,56 εκατ. ευρώ, έναντι αντιστοίχου ποσού της προηγουμένης χρήσης 315,73 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,64%. Σημειώνεται πως οι άμεσες πωλήσεις προς το Δημόσιο αποτελούν το 51% των εσόδων για το έτος 2018 (2017: 55%).

Την ίδια στιγμή τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα περίπου 11 εκατ. ευρώ, έναντι 8,88 εκατ. ευρώ της προηγουμένης χρήσεως. Όπως επισημαίνει η διοίκηση κατά το οικονομικό έτος 2018 η εταιρεία κατάφερε να συγκρατήσει τον κύκλο εργασιών και την λειτουργική κερδοφορία της παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η συνεχής αύξηση του ποσού που προκύπτει ως υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών από τον θεσμοθετημένο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) καθώς και η σημαντική αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) που προκύπτουν από την νομοθεσία η οποία θεσπίστηκε τον Μαιο του 2017 καθιστούν το επιχειρηματικό περιβάλλον σημαντικά ασταθές και ευμετάβλητο. Μάλιστα πέρυσι υπήρξε επιβάρυνση για Rebates και Clawback ύψους 58,85 εκατ. ευρώ το οποίο συμψηφίστηκε με αντίστοιχες απαιτήσεις της εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο

Η εταιρεία επισημαίνει ακόμη ότι η κερδοφορία της επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της επίτευξης συμφωνίας για παροχή σημαντικών εκπτώσεων από τις εταιρείες του ομίλου στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια δε της χρήσης 2018 πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος των χρήσεων 2012 και 2013 και το καθαρό αποτέλεσμα του 2018 επιβαρύνθηκε από φόρους και προσαυξήσεις προηγουμένων χρήσεων κατά 6,4 εκατ. ευρώ. Έτσι η εταιρεία παρουσίασε ζημιές μετά από φόρους 2,78 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,48 εκατ. ευρώ το 2017

Η εταιρεία διεξάγει κλινικές μελέτες με την άδεια του ΕΟΦ και σε συνεργασία με Ερευνητές Νοσοκομείων. Οι μελέτες αυτές μπορούν να έχουν διάρκεια 3-4 έτη και ο ενδεικτικός αριθμός τους για το 2018 ήταν 111 μελέτες.

Σχετικά με το θέμα για αθέμιτες πρακτικές στην ελληνική αγορά, το οποίο ήδη έχει κλείσει πάνω από 2,5 χρόνια χωρίς να έχει μέχρι σήμερα προκύψει κάποιο σημαντικό δεδομένο η διοίκηση τονίζει τα εξής: «H Novartis ερευνά αιτιάσεις περί ενδεχόμενων παράνομων πληρωμών σε επαγγελματίες υγείας, κυβερνητικούς και λοιπούς αξιωματούχους στην Ελλάδα. Η Novartis ήδη παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ανωτέρω αιτιάσεις στις Ελληνικές αρχές. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρέλαβε κλήση για παροχή απόψεων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο οποίο παρείχε όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις. H Novartis ανταποκρίνεται επίσης σε εντάλματα και σχετικά αιτήματα παροχής στοιχείων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (US SEC) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (US DOJ) ήδη από το 2016 σχετικά με τις παραπάνω αιτιάσεις και συνεργάζεται με τις αρχές στις έρευνες τους. Προς το παρόν, δεν έχουν προκύψει κατηγορίες ή επίσημες αξιώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (US SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης (USDOJ) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε σχέση με την συμπεριφορά της εταιρείας στο θέμα αυτό».

Novartis