Στατίνες: Αποτελεσματικές ακόμη και στους ηλικιωμένους άνω των 75

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Lancet, οι στατίνες δεν έχουν παρενέργειες, που να αυξάνουν τον κίνδυνο μη καρδιαγγειακής θνησιμότητας ή καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία.

Το αντίθετο, μάλιστα. Έχουν ευεργετική επίδραση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Άντονι Κιτς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, αξιολόγησαν τα ευρήματα 28 τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο κλινικών δοκιμών, οι οποίες συνολικά αφορούσαν σε 186.854 ασθενείς, μέσης ηλικίας 63 ετών, από τους οποίους οι 14.483 ήταν άνω των 75 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι, ασχέτως ηλικίας, οι στατίνες μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” (LDL) χοληστερόλης, ελαττώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες ενός σοβαρού καρδιαγγειακού συμβάντος. Η μείωση του κινδύνου είναι ελαφρώς μικρότερη, όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία κάποιου και κυμαίνεται από περίπου 30% για τα άτομα κάτω των 55 ετών, μέχρι περίπου 20% για τους άνω των 75 ετών.

«Ο κίνδυνος εμφραγμάτων και εγκεφαλικών αυξάνεται αισθητά με την ηλικία, παρόλα αυτά οι στατίνες δεν χρησιμοποιούνται εξίσου ευρέως στους ηλικιωμένους, όσο θα έπρεπε», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κόλιν Μπέιτζεντ.