ΣτΕ: Ναι στη διενέργεια εποχικών εμβολιασμών από τα φαρμακεία

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) που έδινε το δικαίωμα στους Φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν εποχικούς εμβολιασμούς και αντιτετανικούς ορούς στα Φαρμακεία.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει από κοινού, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ). Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) γνωστοποιεί την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι Φαρακοποιοί υποστήριξαν πως οι εποχικοί εμβολιασμοί και η χορήγηση αντιτετανικών ορών δεν αποτελούν ιατρική πράξη και αποκλειστικό δικαίωμα των ιατρών, κάτι που αποδέχθηκε το δικαστήριο. Επίσης, δέχθηκε το επιχείρημα των φαρμακοποιών ότι «οι ανωτέρω πράξεις στα φαρμακεία διενεργούνται με ασφάλεια από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί προς τούτο κατά την διαδικασία και προβλέπεται ρητώς και ορισμένως στην ανωτέρω υπουργική απόφαση».

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε ότι με την υπ’ αριθμόν 1591/2023 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απερρίφθη η αίτηση ακυρώσεως που είχαν ασκήσει ο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» και ο «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» κατά της υπ’ αριθμόν Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/02.07.2019 αποφάσεως του Υπουργού Υγείας «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας πιστοποίησης φαρμακοποιών για την διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες» (ΦΕΚ Β΄ 2811/04.07.2019), με την οποία υπουργική απόφαση επετράπη να διενεργούνται στα φαρμακεία εποχικοί εμβολιασμοί και να χορηγούνται αντιτετανικοί οροί από πιστοποιημένους φαρμακοποιούς,

Επί της άνω υποθέσεως είχε παρέμβει ο Π.Φ.Σ., όπου και απέδειξε και το Δικαστήριο εδέχθη, ότι οι εποχικοί εμβολιασμοί και η χορήγηση αντιτετανικών ορών δεν αποτελούν ιατρική πράξη και αποκλειστικό δικαίωμα των ιατρών, και ότι με ασφάλεια διενεργούνται οι ανωτέρω πράξεις στα φαρμακεία από φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί προς τούτο κατά την διαδικασία προβλέπεται ρητώς και ορισμένως στην ανωτέρω υπουργική απόφαση.

Επομένως οποιαδήποτε επιχειρηματολογία όλων αυτών που ήθελαν να μονοπωλήσουν την διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών έπεσαν στο κενό.

Έτσι και τυπικά πια, η πρώτη φαρμακευτική υπηρεσία που έχει θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία, κρίθηκε ότι νομίμως δύναται να παρέχεται από τα φαρμακεία, γεγονός που αναμφίβολα θα οδηγήσει στην θεσμοθέτηση κι άλλων φαρμακευτικών υπηρεσιών, κατόπιν βεβαίως προηγούμενης σχετικής εκπαιδεύσεως και πιστοποιήσεως των φαρμακοποιών.

 

Προχωράμε όλοι μαζί!!

 

Ευθύς μόλις καθαρογραφεί η άνω απόφαση, θα σας αποσταλεί αναλυτική ενημέρωση.

ΣτΕΠΦΣΙΣΑεμβολιασμοίfront-stories