Στη Βουλή η ίδρυση του υπο-γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ίδρυση “παραρτήματος” του περιφερειακού γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα, την οποία είχε συμφωνήσει ο Βασίλης Κικίλιας με τον οργανισμό. Ειδικότερα στη Βουλή βρίσκεται το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), ενεργώντας μέσω του Περιφερειακού Γραφείου της για την Ευρώπη, για την ίδρυση υπο-γραφείου για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών στο Γραφείο ΠΟΥ Αθήνας».

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα παρέχει οικονομική συνεισφορά στον ΠΟΥ για αρχική περίοδο πέντε ετών για την κάλυψη των δαπανών προσωπικού, λειτουργίας και προγραμμάτων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του Γραφείου Αθήνας για την Ποιότητα της Περίθαλψης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που περιγράφεται στο Παράρτημα 1 της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Συμφωνίας.

Το συνολικό ποσό της οικονομικής συνεισφοράς θα είναι 5.641.274,5 ευρώ. Η συνεισφορά προγραμματίζονταν να καταβληθεί ως εξής:

( i) Για το πρώτο έτος, από 15 Απριλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021, ένα αρχικό ποσό ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν κατ’ αρχήν για την ίδρυση του Γραφείου Υποστήριξης για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών στην Αθήνα, το οποίο δεν
υλοποιήθηκε, θα μεταφερθεί για την ίδρυση και λειτουργία του Γραφείου Αθήνας για την Ποιότητα της Περίθαλψης.
( ii) Το υπόλοιπο ποσό της συνεισφοράς, δηλ. 591.326,50 ευρώ για το 2021 θα καταβληθεί την 31η Οκτωβρίου 2021.
( iii) Οι ακόλουθες δόσεις θα καταβάλλονται σε ετήσια βάση από το 2022
σύμφωνα με το εξής χρονοδιάγραμμα:
1.137.487,0 ευρώ στις 15 Απριλίου 2022
1.137.487,0 ευρώ στις 15 Απριλίου 2023
1.137.487,0 ευρώ στις 15 Απριλίου 2024
1.137.487,0 ευρώ στις 15 Απριλίου 2025

Σκοπός του Υπο-Γραφείου

Όπως σημειώνεται στο σχέδιο νόμου, λαμβάνοντας υπόψη την προστιθέμενη αξία της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, ιδίως των κρατών-μελών του γύρω από τη Λεκάνη της Μεσογείου και των μελών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ελληνικής Δημοκρατίας, σκοπός θα είναι να ιδρυθεί Υπο-Γραφείο του Γραφείου ΠΟΥ στην Αθήνα («Γραφείο Αθήνας για την Ποιότητα της Περίθαλψης») ως κέντρο αριστείας για την Ποιότητα της Περίθαλψης και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα.

Το εν λόγω Γραφείο θα υποστηρίζει επίσης την υλοποίηση κοινής φιλοδοξίας για την επίτευξη του υψηλότερου επιπέδου ευημερίας, υγείας και προστασίας της υγείας, σύμφωνα με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ).

Η πρωτοβουλία αυτή εμπνέεται από το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας (ΕΠΕ) 2020-2025 που υιοθετήθηκε πρόσφατα από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας ΠΟΥ. Το ΕΠΕ αποτελεί καλή ευκαιρία να εξεταστούν η συνοχή των πολιτικών, των δομών και των πόρων για την ποιότητα της περίθαλψης και οι συνέπειες για τον διάλογο περί πολιτικών, τη διαμόρφωση πολιτικών και την τεχνική συνδρομή σε επίπεδο περιφέρειας, υποπεριφέρειας και χώρας. Η εστίασή του στην καθολική υγειονομική κάλυψη απαιτεί επικέντρωση στη σημασία της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας και πέραν αυτού, καθώς και υιοθέτηση προσέγγισης για την πορεία της ζωής, που θα διασφαλίζει υγιή γήρανση και ποιότητα υπηρεσιών σε όλα τα στάδια της ζωής.

Το «Γραφείο Αθήνας για την Ποιότητα της Περίθαλψης» θα υποστηρίζει τον Περιφερειακό Διευθυντή και τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ Ευρώπης, ιδίως αυτά που βρίσκονται γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών στη μετά τον COVID-19 εποχή.

ΒουλήΠ.Ο.Υ.