Στη Βουλή η κατάχρηση εξουσίας στην υπόθεση Νovartis – Γιατί ο Μητσοτάκης “βγάζει από το κάδρο των ποινικών ευθυνών τον Τσίπρα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής  για τη διερεύνηση των πολιτικο-δικαστικών συνθηκών υπό τις οποίες στήθηκε η υπόθεση της Novartis ξεκινά και επισήμως σήμερα με την αποσφράγιση της δικογραφίας.

Η δικογραφία θα μοιραστεί σε φακέλους προς τους εμπλεκόμενους αλλά και τους βουλευτές και θα επικεντρωθεί στο πρόσωπο του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

  • Μαζί της εγκαινιάζεται και ένας νέος κύκλος σφοδρής αντιπαράθεσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, με απόφαση του αρχηγού της κ Κυρ. Μητσοτάκη θα εξαιρεθεί από το «κάδρο» ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλεξης Τσίπρας.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η επιτροπή της Βουλής θα είναι αυτή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης – για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – κι εν τέλει θα εισηγηθεί την άσκηση ή όχι δίωξης και την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

  • Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το economicο σχεδόν προεξοφλούν ότι θα είναι η τακτική δικαιοσύνη αυτή που εν τέλει θα διερευνήσει την υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος σημειωτέον δεν είναι βουλευτής και δεν έχει ασυλία.

Τις προθέσεις του δημοσιοποίησε χθες ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος, σε συνομιλία με συνεργάτες του σημείωσε ότι «αυτός δεν στέλνει τους αντιπάλους του στα Δικαστήρια και ότι «οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας», πρόσθεσε στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός.

Στην ίδια συνομιλία ο πρωθυπουργός μίλησε για αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα, αλλά, όπως είπε, αυτές κρίνονται στις εκλογές». , σχολίαζαν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ. Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν αποκλείει, πάντως, το ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας σ’ αυτήν ο κ. Τσίπρας, αν και όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της δικογραφίας για το οποίο θα λάβει γνώση σήμερα η βουλή.

Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας θ’ ανακοινωθεί τυπικά σήμερα το μεσημέρι από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, αφού πρώτα θα έχουν μελετήσει τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής δύο εντεταλμένοι προς τούτο βουλευτές της ΝΔ.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξε έντονος προβληματισμός για τη σκοπιμότητα και τη στόχευση σύστασης μιας εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, ενώ καταγράφηκαν αντικρουόμενες απόψεις για τον περαιτέρω χειρισμό. Από τη μία πλευρά, λόγο και της συναισθηματικής φόρτισης που προκαλεί η εμπλοκή των κ. Αντ. Σαμαρά και δευτερευόντως του κ. Παν. Πικραμένου πολλοί πίεζαν να προχωρήσει η κυβέρνηση στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός δεν ήθελε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να «μπολιάσει» την πολιτική σκηνή με τοξικότητα καθώς προκρίνει την ανάγκη κοινωνικής αλλά και πολιτικής ηρεμίας.

Η τελική επιλογή του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε ικανοποίηση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Επιπρόσθετα, δείχνει  πως θα πρέπει να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παράλληλα, θα διαφυλαχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η αποκατάσταση του κύρους και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η ΝΔ, αλλά και θα τηρηθεί μια στάση δημοκρατική, θεσμική και υπεύθυνη, όπως εκτιμούν κομματικές πηγές ότι συνιστά η εξέλιξη της υπόθεσης.

Όχι σε «βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών»

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης συνάδει απόλυτα με τη βούληση του κ. Μητσοτάκη να μην μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών – όπως είχε ο ίδιος δηλώσει – ούτε να επιδείξει τάσεις ρεβανσισμού.

Επίσης, υπηρετεί τον στόχο να μην δώσει η κυβέρνηση την ευκαιρία  στον ΣΥΡΙΖΑ να ανασυνταχθεί  μέσα από την πόλωση, ιδιαίτερα στο momentum που διανύουμε και είναι απολύτως ευνοϊκό για τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη.

Την άποψη ότι η εικόνα ενός πρώην πρωθυπουργού στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν είναι η πρέπουσα είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ «γαλάζιοι» βουλευτές, επ’ ευκαιρία και των σχολίων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τον παραλληλισμό με το «βρώμικο ’89», υπενθύμιζαν ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχασε τελικώς από την επιλογή του να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Η υπόθεση θα πάει ως το τέλος» λένε στη Νέα Δημοκρατία

Στους ισχυρισμούς, εξάλλου, της Κουμουνδούρου ότι η υπόθεση έχει προκαλέσει εσωτερικό διχασμό στη ΝΔ με αφορμή τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν πως με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο θα πάει πράγματι ως το τέλος η υπόθεση, όπως είχε ζητήσει ο πρώην πρωθυπουργός. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένων προφανώς και κατά προτεραιότητα των κ. Σαμαρά και Παν. Πικραμένο, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ήταν κοινωνοί της απόφασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η Προανακριτική διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και για την υποβολή σχετικού αιτήματος απαιτείται η συγκέντρωση 30 υπογραφών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκαναν λόγο για φαρσοκωμωδία «της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια. Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα».

Καλούσαν μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη «να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει».

Σε κάθε περίπτωση μετά την ενημέρωση για την διαβίβαση της δικογραφίας από το προεδρείο της Βουλής, ο φάκελος αποσφραγίζεται, οι εμπλεκόμενοι μπορούν να πάρουν αντίγραφο του περιεχομένου ενώ οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να τον μελετήσουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για το αν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση.

Αλέξης ΤσίπραςΒουλήNovartisΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΔημήτρης Παπαγγελόπουλος