Στη Βουλή η σύμβαση για 2 νέα αεροπλάνα και επισκευή ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ

Σύμβαση για την αγορά δύο καινούργιων αεροσκαφών για το ΕΚΑΒ και στην επισκευή δύο υφιστάμενων ελικοπτέρων, μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κυρώνεται με νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Η δωρεά φθάνει τα 25 εκ. ευρώ και η σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσιου και Ιδρύματος, προβλέπει χρονοδιάγραμμα, του οποίου την ευθύνη έχει το Ίδρυμα.

Η σύμβαση προβλέπει το είδος, την ποσότητα και τις τεχνικές προδιαγραφές των εναερίων μέσων, όπως έχουν προσδιοριστεί από το ΕΚΑΒ. Η συντήρησή τους θα βαραίνει το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με τους όρους που θα συμφωνηθούν στη σύμβαση προμήθειας. Ταυτόχρονα, το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη λειτουργία τους, όπως προσβάσεις, προετοιμασία χώρων, χρονικός προγραμματισμός, επάρκεια προσωπικού.

Η εκτέλεση των αεροδιακομιδών θα γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με βάση μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί.

Τα εναέρια μέσα θα φιλοξενούνται σε βάσεις αεροδιακομιδών, τις οποίες λειτουργεί το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία.

Προορίζονται αποκλειστικά για τη διακομιδή βαριά ασθενών σε νοσοκομεία ή τη μεταφορά γιατρών για παροχή πρώτων βοηθειών σε βαριά ασθενείς. Όπως ορίζεται ρητά στη σύμβαση που θα κυρωθεί με το νόμο, η διάθεσή τους προς τρίτους ή η αντικατάστασή τους αποκλείεται, πλην της περίπτωσης φθοράς ή απαξίωσής τους και εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

αεροπλάναΕΚΑΒΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος