Στην απραξία ακόμη η Επιτροπή Αξιολόγησης αλλάζοντας μέλη

Μια ακόμη αλλαγή σημειώθηκε πριν από μία εβδομάδα στη σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, η τρίτη στη σειρά, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η αρχική σύσταση της παρουσίαζε κενά. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι αν και η Επιτροπή τυπικά ορίστηκε από τον Υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια πριν από περίπου 6 εβδομάδες, δεν μπορεί να λειτουργήσει με βάση το γράμμα του νόμου. Έτσι παρά τις διαβεβαιώσεις από την πρόεδρο Φλώρα Μπακοπούλου, ότι η επιτροπή συνεδριάζει τακτικά, η φαρμακευτικές μάλλον θα περιμένουν κάποιο διάστημα ακόμη για να δουν νέο φάρμακό τους στην θετική λίστα.

Σημειώνεται πως ήδη τα αιτήματα για αξιολόγηση είναι πολλά και μάλιστα «ουρά» φαίνεται να έχουν κάνει φάκελοι για περισσότερα από 200 σκευάσματα. Αυτό αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Αυτό το «μποτιλιάρισμα», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παπαδημητρίου, έχει μια σοβαρή παρενέργεια. Τα φάρμακα αυτά δεν περνάνε από αξιολόγηση, άρα δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα αποζημίωσης και άρα να φθάσουν στα φαρμακεία ή τα νοσοκομεία και τελικά στον ασθενή. Τα περισσότερα εξ αυτών των φαρμάκων, μάλιστα, είναι γενόσημα φάρμακα και βιο-ομοειδή.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη νομοθεσία τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να περνούν με διαδικασία fast track και μάλιστα υπάρχει πρόταση από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας τα γενόσημα και τα βιο-ομειδή να εισάγονται άμεσα στη θετική λίστα της αποζημίωσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου πάνω από 200 είναι οι φάκελοι που είναι σε εκκρεμότητα, περίπου 140 εξ αυτών των φαρμάκων είναι γενόσημα και βιο-ομοειδή και 60 είναι νέα φάρμακα. Βέβαια αυτοί οι αριθμοί είναι αυτοί που προκύπτουν από τις οικειοθελείς δηλώσεις των μελών του ΣΦΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης, Φλώρα Μπακοπούλου η Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον 4 φορές το μήνα από τον Ιανουάριο που συστάθηκε. Όπως υποστηρίζει γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισης της καθυστέρησης, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν πολλές εκκρεμοτητες ήδη και πολλές προθεσμίες είχαν ήδη εκπνεύσει.

Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο ο αντίθετος αριθμός των φακέλων που ανέμεναν αξιολόγηση υπολογιζόταν σε 105.
Σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένη την αντικατάσταση τριών μελών ήδη, υπήρξε ασυμβίβαστο μεταξύ της συμμετοχής στην επιτροπή και υπάρχουσας δραστηριότητας για κάποια από τα άτομα που συμμετέχουν.

ΣΦΕΕΠΕΦθετική λίσταΕπιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης