Στην “εντατική” οι 29 μονάδες υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας – Με προσωπικό ασφαλείας σήμερα

Δραματική είναι η εικόνα των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία πραγματοποιεί μεγάλη πορεία από τις 8 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η πορεία θα ξεκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο θα διέλθει από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, θα πραγματοποιηθεί 8ωρη στάση εργασίας ως τις 3 το μεσημέρι, στις μονάδες υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, τα νοσοκομεία της περιφέρειας εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης σε γιατρούς, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και σε χρηματοδότηση, έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά σε παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Το ίδιο συμβαίνει και με την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τα Κέντρα Υγείας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να διακομίζονται περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, και να προσέρχονται πάνω από 1000 άτομα στις εφημερίες των 3 μεγάλων νοσοκομείων (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου ) με μειούμενο προσωπικό και χαμηλή χρηματοδότηση.

Όσοι ασθενείς δεν έχουν οικονομική δυνατότητα προσέρχονται στις εφημερίες των νοσοκομείων περιμένοντας ως και 10 ώρες.
Διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ κάνουν διοικητικοί υπάλληλοι και όχι γιατροί. Κινδυνεύουν οι ασθενείς επειδή δεν μπορεί να εκτιμηθεί σωστά η κατάστασή τους (π.χ. Γεννηματά).

Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ερειπώνουν. Δεν συντηρούνται, ούτε ανακαινίζονται.

Φύλαξη δεν υπάρχει στις περισσότερες μονάδες υγείας. Τα περιστατικά βίας κάθε ημέρα γίνονται και περισσότερα.

Ασθενείς περιμένουν ένα χρόνο στη λίστα αναμονής για χειρουργεία λόγω αδυναμίας λειτουργίας των χειρουργικών αιθουσών σε μεγάλα νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ , εξαιτίας ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τους κινδύνους τους.

Λειτουργούν τμήματα, με τριτοκοσμικές συνθήκες, επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών και εργαζομένων. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι κατεστραμμένος, οι οροφές στάζουν (ΑΧΕΠΑ, Κιλκίς), νοσοκομεία που εφημερεύουν δεν διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο (Αγ. Δημήτριος, Νάουσα) και σ΄ αυτά που διαθέτουν, παραμένει κλειστός σε πολλές βάρδιες λόγω έλλειψης προσωπικού (Κιλκίς). Στα Γιαννιτσά υπάρχει καινούργιος Αξονικός αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και αργοπορία στην αδειοδότηση από τον Δημόκριτο. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αγ. Δημητρίου εξασφάλισε μαστογράφο, αλλά η Διοίκηση δεν το δέχθηκε.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τμήματα ζωτικής σημασίας Νοσοκομείων είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού (Νάουσα, Γουμένισσα, Γιαννιτσά). Το Νοσοκομείο Σερρών είναι στα όρια της κατάρρευσης λόγω τραγικών ελλείψεων γιατρών. Νοσοκομεία έχουν χάσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους, λόγω έλλειψης προσωπικού (Γουμένισσα, κλπ.).
Κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες, έτοιμες να λειτουργήσουν είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού (8 κλίνες στο Παπαγεωργίου). Υπολειτουργεί η ΜΕΘ 4 κλινών στο Πολύγυρο. Μόνο 3 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν στη Βέροια. Στην Έδεσσα σταμάτησαν ακόμη και φυσιολογικοί τοκετοί.

Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς (Βέροια κλπ.).

Οι νοσηλευτές που στηρίζουν τα νοσοκομεία έχουν μέσο όρο ηλικίας 45- 55 ετών, με 25-35 χρόνια προϋπηρεσίας σε κυκλικό ωράριο κι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω ελλείψεων καλύπτουν σ’ ένα ωράριο και δύο τμήματα. Ένας νοσηλευτής στη βάρδια σε ΜΕΘ (Έδεσσα) ή ένας για 40 ασθενείς στις κλινικές. Ένας τραυματιοφορέας για ολόκληρο νοσοκομείο.
Λιγοστοί βοηθοί θαλάμων, εργάτες, καθαριστές, προσωπικό πλυντηρίων-ιματισμού. Οι λιγοστοί νοσηλευτές αναγκάζονται να καλύψουν κι αυτές τις ελλείψεις.

Η Τεχνική Υπηρεσία υπολειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία. Όλες οι τεχνικές εργασίες ανατίθενται σε ιδιώτες ( ιδιωτικοποίηση και της τεχνικής υπηρεσίας).

Οι ασθενείς με εξιτήριο που πρέπει να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στην οικία τους, παραμένουν σε αναμονή πολλές επιπλέον ημέρες στο νοσοκομείο (κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων, αύξηση κόστους νοσηλείας, δεν απελευθερώνονται τα πολύτιμα κρεβάτια) Αναγκάζονται όσοι μπορούν οικονομικά να καλέσουν το “Λευκό ταξί”.

Όσο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει:

“Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, φύλαξη, υλικά. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακος, μια γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα μηχανήματα. Σε συνδυασμό με τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ, κινδυνεύουν οι ζωές ασθενών έκτακτων περιστατικών.
Όσο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, αυτή καρκινοβατεί”…

Αναλυτικά η κατάσταση που επικρατεί ανά υγειονομική μονάδα, εδώ.

ΠΟΕΔΗΝστάση εργασίαςΔΕΘπορεία