Στην επάρκεια φαρμάκων σε Ελλάδα και Ε.Ε. στοχεύουν οι νέες επενδύσεις της DEMO ABEE

Στην αντιμετώπιση των σημαντικών ελλείψεων σε φάρμακα που παρατηρούνται στην ελληνική και  ευρωπαϊκή αγορά, είναι προσανατολισμένο το εξαετές επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η βιομηχανία φαρμάκων DEMO ABEE, ύψους 356.000.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά την περίοδο του Covid-19 και των lockdowns, παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές δραστικές ουσίες (αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά και άλλα φάρμακα).
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν την Ε.Ε. στο να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της στην υγεία, δίνοντας έμφαση στην επάρκεια σε προσιτά φάρμακα. Παράλληλα αναγνώρισε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Στην πρόκληση αυτή η DEMO αποφάσισε να απαντήσει με πράξεις και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με την καθετοποίηση της παραγωγής της.

Ένας βασικός πυλώνας του νέου επενδυτικού της πλάνου (2021-2027) είναι η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Έτσι, η DEMO, θα συμβάλλει στην επάρκεια της Ε.Ε. σε πρώτες ύλες αφού σήμερα στηρίζεται για τις εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα και την Ινδία.

Ο γενικότερος στόχος που έθεσε η εταιρία είναι να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στην κατεύθυνση αποφάσισε, μεταξύ άλλων:

-Την ίδρυση νέου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, με κύριο στόχο την ανάπτυξη πέντε γενοσήμων δραστικών ουσιών και 21 τελικών προϊόντων ετησίως. Το κέντρο προβλέπεται να απασχολήσει 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

-Τη λειτουργία νέας, πρωτότυπης μονάδας παραγωγής δραστικών σκευασμάτων (APLs) στην Τρίπολη. Η νέα μονάδα θα δημιουργήσει σε βάθος δεκαετίας πάνω από 600 άμεσες θέσεις εργασίας, στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τη DEMO, «αναβαθμίζει την Τρίπολη σε Ευρωπαϊκό hub φαρμάκων και εξασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη».

-Τη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής για την έρευνα και ανάπτυξη τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027. Με τη δραστηριότητα αυτή η DEMO ΑΒΕΕ γίνεται η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. Όπως επισημαίνει: «Οι επενδύσεις στον τομέα της Βιοτεχνολογίας αποτελούν στρατηγικής σημασίας έργα που αναβαθμίζουν τον ελληνικό φαρμακευτικό κλάδο και την Ελλάδα συνολικά, τοποθετώντας τη χώρα στην αιχμή της καινοτομίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς».

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτός ο θετικός αντίκτυπος της Βιοτεχνολογίας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, αξίζει να σημειωθεί πως η αξία της παγκόσμιας αγοράς της βιοτεχνολογίας, το 2019 ήταν περίπου 380 δις ευρώ, το 2020 ξεπέρασε τα 600 δις ευρώ ενώ μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,2 τρις ευρώ. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 70% του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών ταμείων για την υγεία θα προορίζεται για σκευάσματα βιοτεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τη σημασία του επενδυτικού πλάνου της DEMO για την Ελλάδα,  αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, καθώς σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που έγινε το 2021 αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,13 δις ευρώ, να δημιουργήσει900 άμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας, και  800 έμμεσες θέσεις εργασίας ανά έτος κατά την κατασκευή και 3.700 κατά τη λειτουργία.

 

 

πηγή: ΑΠΕΜΠΕ 

DEMO