Στην τελική ευθεία η δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης

Μία από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, έκλεισε χθες ο Υπουργός Υγείας κ Ξανθός, υπογράφοντας την Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία και λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ) από συγκεκριμένους φορείς. Στις μονάδες αυτές θα μπορουν να πηγαίνουν μόνο εκείνοι οι οποίοι θα εγγραφούν στο Μητρώο Καταγραφής των Ληπτών Υπηρεσιών των ΧΕΧ.

Σύμφωνα με την ΥΑ σκοπός της λειτουργίας των ΧΕΧ είναι:
Α. Η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ναρκωτικών ουσιών.
Β. Η προστασία της δημόσιας υγείας.
Γ. Η μείωση του επιπολασμού των μεταδιδόμενων νόσων στον πληθυσμό των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.
Δ. Η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας.
Ε. Δημιουργία επαφής με πληθυσμούς χρηστών οι οποίοι είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης.
ΣΤ. Η κινητοποίηση των ληπτών/ριών των υπηρεσιών των ΧΕΧ και η διασύνδεσή τους με προγράμματα θεραπείας.
Ζ. Προώθηση της διασύνδεσης με δομές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και θεραπείας.
Η. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

Θα πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την ενέσιμη χρήση, όπου θα υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών, μονάδα επείγουσας φροντίδα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας και συμβουλευτική ενημέρωση για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών κα την πρόληψη υπερδοσολογίας. Παράλληλα η μονάδα θα είναι διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, με κοινωνικές υπηρεσίες και με δομές επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Οι ΧΕΧ θα διαθέτουν έως 12 θέσεις εποπτευόμενης χρήσης, θα λειτουργούν κατ’ ελάχιστο οκτώ ώρες καθημερινά

Όσον αφορά στη στελέχωση η σύνθεση της ομάδας του προσωπικού των ΧΕΧ είναι μεικτή και διεπιστημονική και θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο έναν/μία επαγγελματία ψυχικής υγείας (ψυχίατρο ή ψυχολόγο), έναν/μία γενικό/ή ιατρό (και ελλείψει αυτού/ης ιατρού άλλης ειδικότητας και ελλείψει αυτού/ής ανειδίκευτου ιατρού), έναν/μία νοσηλευτή/τρια και έναν/μία κοινωνικό/ή λειτουργό, των οποίων την επιμόρφωση αναλαμβάνει ο φορέας που λειτουργεί τον ΧΕΧ. Το προσωπικό ασφάλειας-φύλαξης, καθαριότητας, καθώς και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό παρέχεται από τον φορέα που λειτουργεί τον ΧΕΧ.

Μητρώο
Όπως σημειώνεται στην ΥΑ, η εύρυθμη λειτουργία των ΧΕΧ διασφαλίζεται με την τήρηση του ηλεκτρονικού Μητρώου Καταγραφής των Ληπτών Υπηρεσιών τους. Σκοπός του μητρώου είναι κατά βάση η καταγραφή των στοιχείων των ληπτών/ριών των παρεχόμενων υπηρεσιών, η οποία διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, το συνεχές της φροντίδας, η εκτίμηση του πληθυσμού στον οποίο παρέχει υπηρεσίες ο ΧΕΧ, η στατιστική επεξεργασία και ερευνητική αξιοποίηση στοιχείων ανώνυμα.

ναρκωτικάΑνδρέαςΥπουργός ΥγείαςΧΕΧ