Στις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Σε ποιους χώρους των νοσοκομείων δεν έχουν πρόσβαση – Αναλυτικά τα μέτρα που πρέπει να τηρούν

Στις θέσεις τους βρίσκονται με τη νέα χρονιά οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, που εδώ και πάνω από ένα χρόνο  βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας λόγω του νόμου περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού έναντι στην Covid-19. Η σχετική υπουργική απόφαση εκδόθηκε λίγο πριν την εκπνοή του 2022, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να τη χαιρετίζουν και να θεωρούν ότι το 2023 μπήκε με μια γερή … τονωτική ένεση του ΕΣΥ σε προσωπικό.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η υπουργική απόφαση, για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές Υγείας μετά τη λήξη ισχύος του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) ισχύουν τα εξής μέτρα:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95).

– Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο  φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Το εν λόγω προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.

–Το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών. , Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό  δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.

– Ο Προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλει στη Διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τονωτική ένεση για το ΕΣΥ η επιστροφή των ανεμβολίαστων, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί που δεν ήταν εμβολιασμένοι για τον κοροναϊό βγήκαν σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. Η κυβερνητική απόφαση ξεκίνησε με περίπου 6400 εργαζόμενους των νοσοκομείων εκτός ΕΣΥ και μέχρι τη λήξη της υποχρεωτικότητας, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχαν μείνει περίπου 2200. Ο αριθμός αυτός ήταν δυναμικός καθώς όσοι νοσούσαν επέστρεφαν στην εργασία τους για διάστημα τριών μηνών στην αρχή και για έξι μήνες στη συνέχεια.

“Είναι τονωτική ένεση για το σύστημα υγείας που υποφέρει από υποστελέχωση. Οι ασθενείς έχουν να κερδίσουν από την επιστροφή των συναδέλφων αφού θα καλυφθούν κάποια από τα κενά που υπάρχουν. Επίσης θα βελτιωθούν κάπως οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που εργάζεται νυχθημερόν στα νοσοκομεία τα τελευταία τρία χρόνια με ελάχιστες ημέρες ξεκούρασης. Η απόφαση επιστροφής των ανεμβολίαστων συναδέλφων δεν εμπεριέχει κανένα υγειονομικό ρίσκο καθώς όλοι οι υγειονομικοί εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές, κ.ά)”, σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι άδικο να μη λάβουν οι υγειονομικοί το 50% του μισθού τους για το διάστημα από 1/9/2021 έως 13/4/2022 “όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που διώκονται για βιασμό ανηλίκων τίθενται σε αργία και λαμβάνουν το 50% του μισθού, με πρόσφατα παραδείγματα τον υγειονομικό του ‘Μεταξά’ και τον εκπαιδευτικό”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Βάσει της απόφασης ΣτΕ που ορίζει την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ πρέπει να τους καταβληθεί το σύνολο των μισθών από 14/4/2022.

μέτρα για ανεμβολίαστουςανεμβολίαστοι υγειονομικοίΕΣΥαπόφαση ΣτΕ