Στο 50% η κάλυψη των κλινών του ΕΣΥ για κορονοϊό

Περισσότερα από 15.700 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, γεγονός το οποίο οδήγησε σε δραματική αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδιαίτερα στην κάλυψη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα μέσα σ’ αυτές τις 7 ημέρες οι διασωληνώσεις αυξήθηκαν κατά 63% φτάνοντας χθες Κυριακή 8/11 στις 228, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ οι οποίες ξεπερνούν πλέον τις 260.

Οι νοσηλείες σε ΜΕΘ αναμένεται να προσεγγίσουν τις επόμενες μέρες τις 300, από τη στιγμή που ήδη οι συνολικές νοσηλείες έχουν ξεπεράσεις τις 2100. Γνωρίζουμε δε ότι τα αποτελέσματα από την επιβολή του απαγορευτικού, δεν αναμένονται νωρίτερα από τις 20 Νοεμβρίου, δηλαδή περίπου δυο βδομάδες μετά την ημέρα έναρξής του. Μέχρι τότε, με καθημερινά κρούσματα 2000 και άνω, τα νοσοκομεία θα γεμίσουν και οι ΜΕΘ για covid εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθούν στο σύνολό τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα όπου εκεί τα περιθώρια στενεύουν πολύ. Μάλιστα χθες το μεγαλύτερο ποσοστό νέων κρουσμάτων εντοπίστηκε εκεί, τη στιγμή μάλιστα που τα νοσοκομεία της ευρύτερη περιοχής είναι σε οριακό σημείο. Παράλληλα προβληματίζει η μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια.

Περισσότερες εισαγωγές συνεπάγονται και περισσότερους θανάτους. Επισημαίνεται ότι χθες είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, καθώς ανακοινώθηκαν 35 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο. Ο αριθμός αυτό δείχνει ότι σημειώνεται πάνω από 1 θάνατος ανά μία ώρα στην Ελλάδα.

Η κατάσταση όσον αφορά στους θανάτους δείχνει να επιδεινώνεται. Μάλιστα μέσα στις τελευταίες  ημέρες σημειώθηκαν περίπου 150 νέοι θάνατοι ήτοι το 20% περίπου του συνόλου απο το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού, “αν και ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας ανά εκατομμύριο πληθυσμού που έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας παραμένει σημαντικά χαμηλός στην Ελλάδα με βάση και τα συγκρινόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα, από την άλλη ο επταήμερός κυλιόμενος μέσος όρος συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει ξεπεράσει τους 10 ανά ημέρα και δυστυχώς αναμένουμε ότι θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες. Επίσης ο αριθμός των πολιτών που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασε τους 200 με σαφείς αυξητικές τάσεις, και την πίεση να είναι μεγαλύτερη προς το βόρειο τμήμα της χώρας”.

Κλίνες ΕΣΥ

Αξίζει δε να αναφέρουμε ακόμη και τα στοιχεία για την κατάσταση του ΕΣΥ που δημοσιοποιήθηκαν χθες το πρωί. Ειδικότερα:

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 643, οι 475 είναι κατειλημμένες και οι 168 κενές (ποσοστό 26%), ενώ οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 420. Από αυτές, 259 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 38%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124. Από αυτές, 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 25%).

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 168 και από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452 και οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 442
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 186
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 398
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 561
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 189
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 172
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 24
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 87

νοσοκομείαΕΣΥΜΕΘκρούσματακορονοϊόςΓκίκας Μαγιορκίνηςθανατος κοροναϊός