Στο νομό Πρέβεζας τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν μόνο πρωινό ωράριο

Τραγική είναι η κατάσταση των Κέντρων Υγείας του Ν. Πρέβεζας σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία επισημαίνει πως “στην κορύφωση του καλοκαιριού που εξυπηρετούν χιλιάδες παραθεριστές και μόνιμους κατοίκους στα 100 χιλιόμετρα των ακτών του Ιονίου, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την στελέχωσή τους, για άλλον ένα χρόνο”.

Εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι τα κέντρα υγείας λειτουργούν μόνο ως τις 3 το μεσημέρι και εφημερεύουν μέρα παρά μέρα, με αποτέλεσμα η ζωή των ασθενών να τίθεται σε κίνδυνο.

Επιπλέον, λόγω έλλειψης εργαστηρίων δεν γίνεται ούτε γενική αίματος, ούτε ακτινογραφίες. Και λόγω έλλειψης οδηγών – πληρωμάτων ασθενοφόρων είναι ακάλυπτες οι περισσότερες βάρδιες το μήνα από ασθενοφόρα.

Αναλυτικά, η κατάσταση ανά κέντρο υγείας έχει ως εξής:

  • Κέντρο Υγείας Πάργας έχει πάρει σύνταξη ο Διευθυντής και υπάρχουν μόνο 2 Επικουρικοί γιατροί εκ των οποίων η μία έκανε αίτηση παραίτησης. Εφημερεύει Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και τις άλλες ημέρες λειτουργεί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Δεν γίνεται ούτε γενική αίματος ούτε ακτινογραφία θώρακος. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει ασθενοφόρο με έναν οδηγό γι’ αυτό οι περισσότερες βάρδιες το μήνα να είναι ακάλυπτες.
  • Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας λόγω έλλειψης ιατρών λειτουργεί τις καθημερινές ημέρες έως τις 3 το μεσημέρι.
  • Κέντρο Υγείας Καναλακίου εφημερεύει τις ζυγές ημέρες το μήνα χωρίς εργαστήρια και ακτινολογικό.
  • Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού εμφανίζει ελλείψεις ιατρών και τις εφημερίες τις καλύπτουν γιατροί από άλλα Κέντρα Υγείας.
  • Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου εφημερεύει τις μονές ημέρες το μήνα λόγω έλλειψης ιατρών. Υπάρχουν τρεις γιατροί εκ των οποίων οι δύο είναι με άδεια, ο ένας ιατρός πρέπει να καλύπτει και Περιφερειακό Ιατρείο. Ασθενοφόρο δεν υπάρχει.

 

Η κακή κατάσταση των Κέντρων Υγείας σε συνδυασμό με τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας τον Υπουργό Υγείας να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω Υγειονομικές Μονάδες.

Κέντρα Υγείαςασθενοφόραελλείψεις γιατρών