Στους 287 οι θάνατοι από κορονοϊό το πρώτο 4ήμερο του Μαΐου

Σε δέκα ημέρες από σήμερα αναμένεται να υπάρξει ευρεία απελευθέρωση δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το σχεδιασμό τη Κυβέρνησης, προχωρώντας σε άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού. Την ίδια στιγμή όμως ο μακάβριος δείκτης των θανάτων λόγω της επιδημίας, σκιάζει τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων λόγω κορονοϊού που καταγράφεται το πρώτο τετραήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ δηλαδή 287, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Απριλίου είναι ακριβώς ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημία υποχωρεί.

Με τους νοσηλευόμενους λόγω covid, να εξακολουθούν να είναι πάνω από 5000 και τις ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες σε ποσοστό πάνω από 85%, φαίνεται ότι η θανατηφόρος επέλαση του κορονοϊού δεν αποκλιμακώνεται.

Όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι, ο αριθμός των θανάτων που καταγράφεται σήμερα, αντανακλά την πορεία της επιδημίας πριν από 20-30 ημέρες. Τότε όντως ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων προσέγγισε τα 3100 σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 2200. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα θετικό, αλλά από την άλλη πλευρά  δεν υπήρξε τότε- επίσημα τουλάχιστον – χαλάρωση μέτρων.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και δη οι επιδημιολόγοι, θα επεξεργαστούν τα τελευταία δεδομένα, λογικά σήμερα κιόλας, τα οποία όμως δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Να επισημάνουμε δε ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε ραγδαία μείωση στα τεστ για κορονοϊό καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ήταν 37.666 από 54.169.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν στις 3/5, 387 (ημερήσια μεταβολή +6.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς. Να επισημάνουμε εδώ ότι αντίστοιχα τα εξιτήρια ήταν μόνο 200. Από την άλλη μεριά είχαμε περί τις 160 λιγότερες εισαγωγές σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.

 Διενέργεια τεστ
Αφήγημα της Κυβέρνησης σχετικά με την αναχαίτιση της επιδημία αποτελεί η ευρεία διενέργεια τεστ. Εδώ αξίζει να συγκρίνουμε τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη επιδημιολογική έκθεση του οργανισμού, χθες 4 Μαΐου, αναφέρονταν:

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 03 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 2.133.636 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 52.933 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 03 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκαν 36 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 6.565 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 256 θετικά (3,9%).

Αντίστοιχα μια εβδομάδα πριν, δηλαδή στις 28 Απριλίου:

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 28 Απριλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 1.743.029 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος. Από τα 33.970 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 28 Απριλίου 2021, έχουν καταγραφεί 4.392 θετικά αποτελέσματα.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 27 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 125 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 19.157 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 297 θετικά (1,55%).

Από τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξάγει κανείς συμπεράσματα για τον έλεγχο που αφορά στην ανίχνευση νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των self test τα οποία έχουν καταγράφονται ηλεκτρονικά, είναι σημαντικά μικρός σε σχέση με αυτά που έχουν διατεθεί δωρεάν από τα φαρμακεία, ενώ είναι να απορεί κανείς γιατί πλέον δεν αναφέρεται ο αριθμός εκείνων που επιβεβαιώθηκαν ως θετικά.

Επίσης ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι η θετικότητα των δειγματοληπτικών ελέγχων από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, σημείωσε μεγάλη αύξηση.

Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο, ενόψει και του περαιτέρω ανοίγματος δραστηριοτήτων. Κύκλοι της επιστημονικής κοινότητας αναμένουν άνοδο των κρουσμάτων καθώς ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμη να αναχαιτίσει την επιδημία.

νοσηλείακρούσματακορονοϊόςθάνατος από κορονοϊόΕΟΔΥ