Συμψηφίζονται 36 επενδυτικά σχέδια με το clawback του β’ εξαμήνου 2019

Συνολικά 36 επενδυτικά προγράμματα σε παραγωγή αλλά και έρευνα και ανάπτυξη, κατέθεσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της δυνατότητας που έχει δώσει η Κυβέρνηση για συμψηφισμό επενδύσεων με το clawback. Το συνολικό ποσό βέβαια που μπορεί να συμψηφιστεί είναι μόλις 50 εκατ. ευρώ σε ένα συνολικό clawback για το 2019 που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ και ένα σύνολο επιβαρύνσεων μαζί με το rebate της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρο Τρύφων, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υπήρξε αυτό το θετικό κίνητρο το οποίο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αξιοποιούν. Όπως μάλιστα ανέφερε στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνδιάσκεψης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ” Greek Industry & the New Growth Model: Necessary Reforms”, από το σύνολο των προτάσεων, το 80% προέρχεται από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, κι αυτό παρά το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς στο τζίρο του φαρμάκου είναι μόνο το 20%.

Όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, “καλό είναι να κυνηγάμε τις ξένες επενδύσεις αλλά ας περιχαρακώσουμε και τις ελληνικές που γίνονται και θα πάμε σίγουρα πολύ πιο γρήγορα σε μια αναπτυξιακή δυνατότητα”. Μάλιστα είπε ότι ελληνικές βιομηχανία θα μπορούν να καταθέσουν και 50-60 επενδυτικές προτάσεις.

Ο κ. Τρύφων ανέφερε βέβαια και τα σημαντικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία που αφορούν πεδία όπως οι εργασιακές σχέση αλλά το σημαντικότερο είναι η δυσβάσταχτη υπερφορολόγηση η οποία φτάνει στο 70%.

Σχετικά με τη διαδικασία της υποβολής των προτάσεων ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι υπήρξαν διαδικασίες fast track. Μέσα σε δύο μήνες στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας κατατέθηκαν οι 36 εξειδικευμένες προτάσεις και πολύ γρήγορα οι σχετικές υπηρεσίες τις επεξεργάστηκαν, έγιναν τα απαραίτητα νομοθετήματα και σε ένα μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγησή τους από εξωτερικούς αξιολογητές. Επίσης έθεσε και το ερώτημα αν θα μπορέσει αυτό το μοντέλο fast track να υιοθετηθεί και σε άλλους τομείς.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι το “επενδυτικό clawback” είναι ένα μικρό ποσό, δηλαδή αυτά τα 50 εκατ. ευρώ για το β’ εξάμηνο του 2019. Σημείωσε ακόμη ότι ο τρόπος που η Κυβέρνηση δούλεψε γι’ αυτό ήταν σε σύντομο χρόνο, μέσα στον οποίο θεσπίστηκε το πλαίσιο, συγκεκριμενοποιήθηκαν τα κίνητρα, προσδιορίστηκαν οι διαδικασίες κατατέθηκαν οι προτάσεις και σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα γίνει ο συμψηφισμός. Μάλιστα είπε ότι για τα ελληνικά δεδομένα αυτό ήταν μια πολύ γρήγορη διαδικασία.

Ο κ. Τρύφων τόνισε ακόμη ότι ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην παραγωγή. Αυτό έχει να κάνε με την παιδεία και τα Πανεπιστήμια, με τη δημιουργία εταιρειών spin off από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Επίσης ως προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί και το τεράστιο κόστος που έχουν οι βιομηχανίες και ειδικά ότι μεταφέρεται σε κόστος λόγω γραφειοκρατίας. Επίσης σημαντικό είναι το ζήτημα της διασύνδεσης δηλαδή η δημιουργία δικτύων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μια εβδομάδα πριν εκδηλωθεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα, σε συνέδριο για την Υγεία ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων , είχε αναφερθεί σε αλλαγές που θα αποφασίζονταν γρήγορα ώστε να τεθούν επιπλέον παράμετροι στις επιλέξιμες επενδύσεις οι οποίες θα μπορούν να συμψηφιστούν με το clawback των φαρμακευτικών εταιρειών για το 2020. 

Όπως είχε αναφέρει, στο μέτρο που αφορά το υπουργείο ανάπτυξης το οποίο δεν έχει την κύρια αρμοδιότητα για το clawback, νομοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία επιτρέπει στη φαρμακοβιομηχανία για το 2019 να μειώσει από το συνολικό clawback, 50 εκατ. ευρώ. Δέσμευση είναι για το 2020 και το 2021 η μείωση να φτάσει σε ετήσια βάση τα 100 εκατ. ευρώ. Είχε μάλιστα τονίσει ότι ο πρωθυπουργός έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον γι’ αυτό το πρόγραμμα και σύντομα θα υπάρξει πρόσκληση στους επίσημους φορείς του φαρμάκου για να επισκεφτούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και να ολοκληρωθεί η συμφωνία του «επενδυτικού clawback» ώστε να πάρει ένα πιο επίσημο χαρακτήρα.

Η έκδοση της ΚΥΑ των υπουργών Κικίλια, Γεωργιάδη και Σκυλακάκη εκδόθηκε τον Ιανουάριο και αφορά στην περίοδο του β εξαμήνου του 2019 αλλά για δαπάνες που είχαν ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου.

Παρόλ’ αυτά οι διαδικασίες μάλλον φαίνονται παγωμένες για την ώρα όμως έχει διαφανεί ξεκάθαρα η διάθεση το μέτρο να βελτιωθεί μιας και στο μέτωπο του clawback για το 2020 τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα.

Θεόδωρος ΤρύφωνΆδωνις ΓεωργιάδηςΠΕΦclawbackελληνική φαρμακοβιομηχανίαΕλληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο