Συναγερμός ξανά για την ιλαρά: Τριπλασιάστηκαν το 2019 τα περιστατικά

Η ιλαρά και η ταχεία εξάπλωσή της, που δεν γνωρίζει σύνορα, εξακολουθεί να σπέρνει τον φόβο και να μην αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Εκπρόσωποι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν μια σαφή τάση νέας εξάπλωσης, με όλες τις περιοχές του κόσμου να έχουν εστίες μόλυνσης. Την πιο δραματική αύξηση αντιμετώπισε η Αφρική, 700%.

Ο Οργανισμός δήλωσε ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι, δεδομένου ότι μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις παγκοσμίως αναφέρεται.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μολυσματική, ιογενής ασθένεια, που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων των πνευμόνων και του εγκεφάλου.

Η Ουκρανία, η Μαδαγασκάρη και η Ινδία έχουν πληγεί περισσότερο από τη νόσο, με δεκάδες χιλιάδες αναφερόμενες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Από τον Σεπτέμβριο 1200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ιλαρά μόνο στη Μαδαγασκάρη – τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 115.000.

“Έκρηξη” περιστατικών σημειώθηκε, επίσης, στη Βραζιλία, στο Πακιστάν και στην Υεμένη, προκαλώντας πολλούς θανάτους, κυρίως στα μικρά παιδιά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών σε χώρες με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, όπως οι ΗΠΑ και η Ταϊλάνδη.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η ασθένεια προλαμβάνεται απολύτως με τα σωστά εμβόλια, που απαιτούν δύο δόσεις, αλλά η παγκόσμια κάλυψη του πρώτου σταδίου ανοσοποίησης έχει “σταματήσει” στο 85%, “ακόμη μικρότερη από το 95%, που απαιτείται για την πρόληψη επιδημίας”.