Συνάντηση Θ. Πλεύρη με φαρμακευτικές επιχειρήσεις: Συζήτηση για το μειωμένο clawback στα φθηνά φάρμακα

Συζήτηση για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στη φαρμακευτική πολιτική είχαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Pharma Innovation Forum (PIF) με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Ενώ ο αρχικός σκοπός της συζήτησης ήταν η χρηματοδότηση της καινοτομίας και η είσοδος νέων φαρμάκων στη χώρα μας, τελικά το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης των δύο πλευρών καλύφθηκε με τη μείωση του clawback στα φθηνά φάρμακα και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα προβλέπει άρθρο το οποίο περιλαμβάνεται στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας “Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία ‘Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ’”, τα φάρμακα που έχουν χαμηλές τιμές και διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν θα πληρώνουν το clawback που τους αναλογεί, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό, με “ταβάνι” το 10%. Ειδικότερα, τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) μικρότερο ή ίσο με 0,20 ευρώ θα καταβάλλουν μόλις μέρος του ποσού αυτόματης επιστροφής (της υπέρβασης της δαπάνης – clawback) έως το 10% του ποσού που τους αναλογεί. Πρόκειται κατά βάση για φάρμακα που η λιανική τους τιμή είναι κάτω των 7,5 ευρώ.

Το υπολειπόμενο ποσό του clawback από το οποίο θα εξαιρεθούν τα φθηνά φάρμακα, δηλαδή το 90%, θα είναι μέρος του συνολικού clawback που θα κληθούν να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα υπόλοιπα σκευάσματα. Το μεγάλο ερώτημα των εταιρειών είναι “για τι ποσό πρόκειται”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα ποσό ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας πως θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι του για να εξασφαλίσει αυτό το ποσό από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, ωστόσο, το 90% από το clawback των φθηνών φαρμάκων που θα … πέσει σε όλα τα υπόλοιπα φάρμακα είναι ένα ποσό αρκετά μεγαλύτερο των 13 εκατ ευρώ.

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα του επενδυτικού clawback, δηλαδή του συμψηφισμού ποσών του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών με δαπάνες σε έρευνα και επενδυτικά σχέδια, πρόγραμμα που “τρέχει” υπό το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προέβλεπε τον συμψηφισμό δαπανών ύψους 250 εκατ. ευρώ. Για αυτό το ποσό αναζητείται τρόπος να αυξηθεί. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί τρόπους αύξησής του με άλλα 150 εκατ. ευρώ, πιθανόν από πόρους που δεν απορροφήθηκαν από προγράμματα σε άλλους τομείς του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλωστε, υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για εφέτος και αναμένεται επανακατανομή τους.

Επενδυτικό clawback, αυξήσεις στις τιμές των φθηνών φαρμάκων

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, στη συνάντηση μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και του κ. Πλεύρη συζητήθηκε το θέμα αυξήσεων τιμών σε φθηνά σκευάσματα με σκοπό να μην αποσυρθούν από την αγορά, μέτρο που έχει προαναγγείλει ο υπουργός. Οι αιτήσεις από τις εταιρείες για σκευάσματά τους για τα οποία επιθυμούν αύξηση της τιμής είναι σε εξέλιξη, ωστόσο η επεξεργασία και ολοκλήρωση της διαδικασίας θεωρείται δεδομένο ότι προωθείται για μετά τις εθνικές εκλογές.
Η ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα καινοτόμα φάρμακα, πάντως, μετατίθεται όπως όλα δείχνουν για επόμενη συνάντηση. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εμφανίζεται διατεθειμένη να αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης του προϋπολογισμού στα φάρμακα τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2024 και 2025. Για τους εκπροσώπους της αγοράς η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι βασική προϋπόθεση και απαραίτητο συστατικό για τον περιορισμό των υπέρογκων επιστροφών, που έκλεισαν σε υψηλά επίπεδα και το 2022.

PIFclawbackκαινοτομίαΣΦΕΕ