Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας-Πιθανή νέα χαλάρωση μέτρων

Μπορεί χθες να σημειώθηκαν και πάλι πάνω από 20.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, όμως η γενικότερη  τάση των σκληρών δεικτών τις πανδημίας τις τελευταίες μέρες δείχνει να είναι πτωτική, αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για τη σταδιακή απαλλαγή από τη συντήρηση των περιοριστικών μέτρων. Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 494 διασωληνώσεις, το χαμηλότερο αριθμό από τις 10 Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας έχει παγιωθεί κοντά στις 18.000. Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες όμως διατηρούνται στα επίπεδα των 400 την ημέρα σημειώνοντας μείωση περίπου 13% σε επίπεδο βδομάδας.

Παράλληλα και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται και με βάση τα χθεσινά στοιχεία έπεσε στους 85 έναντι περίπου 100 μία εβδομάδα πριν.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5,7% από 6%.

Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι σταδιακά σημειώνεται υποχώρηση της πανδημίας, αν και με αργό ρυθμό. Το πιθανότερο είναι τα χειρότερα να τα έχουμε αφήσει πίσω μας, να και χρειάζεται να παγιώσουμε την πτωτική τάση διατηρώντας ακόμη για λίγο διάστημα τα υπάρχοντα μέτρα.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

“Βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Έχουμε καθημερινά κατά μέσο όρο 15 – 18 θανάτους λιγότερους σε σχέση με προ δύο εβδομάδες”, είπε χθες Δευτέρα ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, τόνισε πως υπάρχει αποκλιμάκωση και του έτερου λεγόμενου “σκληρού” δείκτη, που αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “επιμένουν τα κρούσματα σε 17.000 – 18.000 με 20.000 την ημέρα, αλλά πολλά είναι ‘τζούφια’, καθώς η Όμικρον είναι πολύ ήπια, ιδίως σε εμβολιασμένους που προσβάλλονται από αυτήν”.

Σχετικά με την άρση περιορισμών, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως “δεν μιλώ για άρση μέτρων, αλλά λέω πως αντιμετωπίζουμε τον ιό με ψηλά το κεφάλι και έξω από το σπίτι μας. Αυτό δεν σημαίνει άρση μέτρων, αλλά αντιμετώπιση της κατάστασης με εστιασμό των μέτρων, με παράλληλη λειτουργία κοινωνίας και οικονομίας και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής”.

Όπως είπε, αυτό έχει εκφάνσεις σε όλες τις στιγμές της καθημερινότητας, λέγοντας ενδεικτικά πως “στα γήπεδα, αν αυξηθεί η χωρητικότητα, θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Δεν μπορεί να λέμε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι φίλαθλοι να συμπιέζονται, ο ένας επάνω στον άλλον”.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Νίκος Τζανάκηςθάνατοι από κορονοϊόΕΟΔΥκορονοϊόςΓκίκας Μαγιορκίνηςνεα κρουσματαδιασωληνώσεις