Συρρικνώνεται η επίδραση της τριδημίας – Λιγότερα κρούσματα ιώσεων, σε επιφυλακή όμως και τον άλλο μήνα

Σε μια εύθραυση ισορροπία εξακολουθεί να βρίσκεται η συγκυκλοφορία ιών στη χώρα μας. Τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής, ανεξαρτήτως παθογόνου, μειώνονται εδώ και τρεις εβδομάδες, συνεχίζουν, όμως, να καταγράφονται σοβαρά κρούσματα τόσο γρίπης όσο και Covid-19 καθώς και να είναι σε συνεχή … κινητικότητα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή το επόμενο χειμωνιάτικο δίμηνο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε σχέση με το εάν η πανδημία παραμένει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, η θετικότητα του κορονοϊού στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση παρουσίασαν, επίσης, οι δείκτες νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και νέων διασωληνώσεων. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός (168 θάνατοι σε διάστημα μιας εβδομάδας). Επιπλέον, παρά τη … συγκράτηση των κρουσμάτων, η εξάπλωση των νέων παραλλαγών του πανδημικού ιού κρατά τις υγειονομικές και επιστημονικές αρχές σε εγρήγορση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υποπαραλλαγή ‘Όρθρος”, όπως έχει ονομαστεί η CH.1.1, αντιπροσωπεύει το 35% των στελεχών της Ομικρον 2 (από την οποία προέρχεται) στη χώρα μας. Παράλληλα, η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 ή “Κράκεν” έχει ανιχνευθεί συνολικά σε δέκα δείγματα.

Η πορεία του κορονοϊού έχει ενδιαφέρον πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, ειδικά όταν μειωθεί αρκετά η κυκλοφορία της γρίπης. Ο συναγερμός, πάντως, φαίνεται πως λήγει παγκοσμίως. Επιτροπή του ΠΟΥ συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να εξετάσει εάν η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Carla Drysdale, τρία χρόνια μετά την πρώτη κήρυξή της. Οι ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται σε φάση συμβίωσης με τον κορονοϊό έχοντας καταργήσει περιοριστικά μέτρα. Κάποιες προχωράνε ακόμη ένα βήμα παρακάτω. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική από τον επόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, με σταθερό ρυθμό κινείται η εποχική γρίπη. Την τελευταία εβδομάδα δεν παρουσιάστηκε μεταβολή στη συνολική θετικότητα. Καταγράφηκαν, όμως, επιπλέον δύο σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Εντατική, καθώς και δύο νέοι θάνατοι. Από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν άρχισε η επιτήρηση της γρίπης, έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ 55 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι. Το 99% των δειγμάτων που έχουν βρεθεί θετικά στη γρίπη έχουν επιβεβαιωθεί με γρίπη τύπου Α και το 96% αυτών των κρουσμάτων ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Μείωση καταγράφηκε και στις γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η “απειλή” της τριδημίας, συνεπώς, έχει αρχίσει να περιορίζεται. Οι ιοί κορονοϊού, γρίπης και RSV έχουν εξασθενίσει στις ΗΠΑ, μειώνοντας τις νοσηλείες στα νοσοκομεία. Τα περιστατικά RSV μειώθηκαν σε όλη την χώρα παράλληλα με τις περιπτώσεις γρίπης, ενώ τα κρούσματα Covid-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία μειώθηκαν μετά την αύξηση που είχαν εμφανίσει την περίοδο των γιορτών. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ήταν από τις πρώτες χώρες που επηρεάστηκαν από την τριδημία.

γρίπη|ΕΟΔΥκρούσματαCovid19τριδημία