Σύσταση στις εγκύους να μην κάνουν τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J

Σύσταση στις εγκυμονούσες γυναίκες ή όσες προγραμματίζουν να κυοφορήσουν να αποφύγουν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson και να προτιμήσουν εμβόλια mRNA (Pfizer ή Moderna) απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως «η γενικότερη σύσταση θα είναι οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή επιθυμούν να καταστούν έγκυοι να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca».

«Κατά 99% τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμού για τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Την Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών με AstraZeneca

 Την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για τα εμβόλια της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Aύριο Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα 30-39. Oπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «τα ραντεβού είναι αρκετά- κάποιος που θα κλείσει αύριο ραντεβού, μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και την επόμενη μέρα».

εγκυμοσύνη κορονοϊόςέγκυος εμβόλιο