Συζήτηση Πρωθυπουργού με πολίτες για την Υγεία – Η στοχοθεσία για την επόμενη τετραετία

Τη σημασία που αποδίδει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Υγεία επιβεβαιώνει η έναρξη θεματικών συζητήσεων με τους πολίτες από το συγκεκριμένο τομέα. Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για την Υγεία κατά την οποία ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στοχοθεσία της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες την εμπιστευτούν ξανά.

Προσλήψεις νοσηλευτών, Ψηφιακή Υγεία, ανακαινισμένα νοσοκομεία, δομές Ψυχικής Υγείας είναι μόνο ορισμένες από τις προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια, ενώ “τρέχουν” τα προγράμματα δωρεάν εξετάσεων για όλους και οι πολίτες αποκτούν τη νοοτροπία της πρόληψης.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα 2023-2027 έχει στην κορυφή της ατζέντας τη Δημόσια Υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τους εξής έξι άξονες, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα την προηγούμενη εβδομάδα:

-Αύξηση του προσωπικού, κυρίως του νοσηλευτικού, κατά 10.000 εργαζομένους,
-ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας,
-δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης,
-δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγειας σε όλη τη χώρα,
-δωρεάν Προσωπικός Γιατρός για όλους τους πολίτες,
-δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους.

Η αναδιαμόρφωση του “χάρτη” υγείας είναι ένας από τους στόχους των επόμενων τεσσάρων ετών στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ζητούμενο είναι να μειωθεί κατά 70% ο χρόνος αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μέχρι το τέλος του 2027. Επιπλέον, να μειωθεί κατά 50% ο χρόνος για χειρουργικές επεμβάσεις.

Παράλληλα, ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς μέσω του myhealth αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη τετραετία. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας είναι ήδη σε εξέλιξη διευκολύνοντας τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες υγείας. Σήμερα, ο Ψηφιακός Φάκελος, που βρίσκεται στην εφαρμογή MyHealth app περιλαμβάνει πέραν των ιατρικών παραπεμπτικών και των ψηφιακών ραντεβού στον προσωπικό γιατρό, και τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο πολίτης. Η υποδομή του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς υποστηρίζει την ένταξη 431 εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε άνω του 90% του ημερήσιου όγκου εξετάσεων. Εντός των επόμενων μηνών θα ενταχθούν και οι απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφίες, ακτινογραφίες κλπ) με αποτέλεσμα η κάλυψη να υπερβεί το 92%.

Στο πρώτο στάδιο υλοποίησης του Φακέλου υποστηρίζονται περισσότερα από 55 δημόσια νοσοκομεία ανά την επικράτεια, ενώ το ψηφιακό αποθετήριο εξετάσεων, διαγνώσεων και πιστοποιητικών καλύπτει προκαταρκτικά την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022. Οταν αναπτυχθεί πλήρως το σύστημα θα καλύπτεται το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, ενώ το ιστορικό εξετάσεων και νοσηλειών θα πηγαίνει σε βάθος πολλών ετών.

Η Ψυχική Υγεία έχει μπει ήδη στο επίκεντρο των πολιτικών, ειδικά μετά την πανδημία και το ψυχικό “αποτύπωμα” που άφησε, καθώς αναδείχθηκαν δυσκολίες. Σκοπός είναι η δημιουργία περισσότερων από 300 νέων δομών για την Ψυχική Υγεία ανά την επικράτεια. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια υφυπουργός, Ζωή Ράπτη, προχωρά με ταχύ ρυθμό τη δημιουργία 106 Δομών, με χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αρκετές από αυτές τις δομές έχουν λάβει άδεια λειτουργίας και πολλές έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για τους πολίτες.

νέο ΕΣΥΝέα ΔημοκρατίαΕΣΥΚυριάκος ΜητσοτάκηςράντζαΤΕΠ