Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για κατάθλιψη. Συχνά ο κίνδυνος κατάθλιψης περιλαμβάνει έναν συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Η τροποποίηση ορισμένων παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου κατάθλιψης, καθιστώντας την έρευνα για αυτούς τους παράγοντες κινδύνου κρίσιμη.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο κατάθλιψης.

Μια πρόσφατη  μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο  Epidemiology and Psychiatric Sciences  διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να έχουν έως και 130% αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, ιδιαίτερα κατά τα δύο πρώτα χρόνια χρήσης αντισυλληπτικών από το στόμα.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να διακόψουν τα αντισυλληπτικά χάπια λόγω αλλαγών στη διάθεση. Συνεπώς, τα δεδομένα θα μπορούσαν να υποτιμήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της από του στόματος χρήσης αντισυλληπτικών.

Η μελέτη ήταν μια μελέτη κοόρτης με βάση τον πληθυσμό. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 264.000 γυναίκες χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη UK Biobank. Μεταξύ αυτών των γυναικών, περίπου το 80% είχε χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια κάποια στιγμή.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η έναρξη αντισυλληπτικών χαπιών και η χρήση ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων συνδέονται με την κατάθλιψη.

Με βάση την ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δύο πρώτα χρόνια χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών συσχετίστηκαν με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει από του στόματος αντισυλληπτικά.

Για τις γυναίκες που είχαν σταματήσει να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, εξακολουθούσε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για κατάθλιψη μεταξύ των γυναικών που είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια στην εφηβεία.

Ωστόσο, για τις ενήλικες γυναίκες, δεν βρήκαν σχετικό κίνδυνο δύο χρόνια μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να εξετάσουν τα ζευγάρια των αδελφών για να εξετάσουν περισσότερο μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών και της κατάθλιψης. Τα δεδομένα από αυτή την ανάλυση έδειξαν πιθανή αιτιώδη σχέση.

Παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη

Οι  επιπτώσεις της κατάθλιψης  μπορεί να είναι σημαντικές, παρεμποδίζοντας την εργασία, τις σχέσεις και την ικανότητα ενός ατόμου να απολαμβάνει αυτό που απολάμβανε παλιά. Οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν και επίσης να βιώσουν αισθήματα ανησυχίας και θλίψης.

Ορισμένοι  παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να έχει κάποιος κατάθλιψη. Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • μια χρόνια ιατρική κατάσταση
  • μια πάθηση που μεταβάλλει τον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Πάρκινσον
  • σοβαρό τραύμα
  • υψηλά επίπεδα στρες

Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη,  περισσότερες γυναίκες  τείνουν να βιώνουν κατάθλιψη από ότι οι άνδρες  Ορισμένοι  τύποι κατάθλιψης μπορεί επίσης να σχετίζονται με ορμονικές αλλαγές από πράγματα όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση.

 

αντισυλληπτικάfront-storiesαιτίες κατάθλιψηςκατάθλιψη