Τα αντιβιοτικά συνδέονται με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (έρευνα)

 Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, ειδικά σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η χρήση αντιβιοτικών έχει αυξηθεί. Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018  Proceedings of the National Academy of Sciencesυπολόγισε ότι η παγκόσμια κατανάλωση αντιβιοτικών διογκώθηκε κατά 6% μεταξύ 2000 και 2015. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο πρώιμος καρκίνος του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 3 τοις εκατό ανά έτος, σημειώθηκε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο GUT .

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (επηρεάζοντας τόσο το παχύ έντερο όσο και το ορθό) .

Με βάση μια μεγάλη βάση δεδομένων πρωτοβάθμιας περίθαλψης με έως και δύο εκατομμύρια άτομα στη Σκωτία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν και το Queen’s University Belfast εξέτασαν αρχεία υγείας περίπου 8.000 ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου (μερικές φορές αναφέρονται ως καρκίνος του εντέρου).

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2021 στα Annals of Oncology , έδειξαν ότι η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, η πιθανότητα ήταν σχεδόν 50% υψηλότερη σε άτομα κάτω των 50 ετών, σε σύγκριση με 9% υψηλότερα σε άτομα άνω των 50 ετών.

«Το γρήγορη φαγητό, τα ζαχαρούχα ποτά, η παχυσαρκία και το αλκοόλ πιθανότατα έπαιξαν ρόλο στην αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου», αλλά τα δεδομένα μας τονίζουν τη σημασία της αποφυγής περιττών αντιβιοτικών, ειδικά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες », δήλωσε η βασική συγγραφέας, Sarah Perrott, MBChB, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν.

Η Δρ Perrott και οι συνεργάτες της σημείωσαν ότι η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με καρκίνους στο πρώτο μέρος του παχέος εντέρου (στη δεξιά πλευρά) στην ομάδα κάτω των 50 ετών. Οι κινολόνες  και τα σουλφοναμίδια σε συνδυασμό με την τριμεθοπρίμη , τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος λοιμώξεων, συνδέθηκαν με αυτούς τους καρκίνους στη δεξιά πλευρά.

Η Elena A. Ivanina, DO, MPH , διευθύντρια της νευρογαστρεντερολογίας στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει εάν η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θα μπορούσε να είναι αιτιώδης παράγοντας.

«Αυτή η μελέτη παρατήρησης από την Ευρώπη δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μετά από χρήση αντιβιοτικών, αλλά ενισχύει μια σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και του καρκίνου», δήλωσε η Δρ. Ivanina. «Τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως σχετικά, καθώς ανακάλυψαν ότι η από του στόματος χρήση αντιβιοτικών σχετίζεται με αυξημένο καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, έναν πληθυσμό που έχει δει αυξημένα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου χωρίς σαφή εξήγηση.»

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι θέλουν να διερευνήσουν εάν η χρήση αντιβιοτικών προκαλεί αλλαγές στο μικροβίωμα, κάτι που μπορεί να κάνει το παχύ έντερο πιο ευαίσθητο στον καρκίνο.