Τα εμβόλια κατά του COVID ασφαλή για μικρά παιδιά (μελέτη)

Τα εμβόλια COVID-19 από τη Moderna και την Pfizer-BioNTech είναι ασφαλή για παιδιά κάτω των 5 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα δεδομένα προέρχονται από το Vaccine Safety Datalink, το οποίο συλλέγει πληροφορίες από οκτώ συστήματα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Αναλύθηκαν δεδομένα από 135.005 δόσεις που χορηγήθηκαν σε παιδιά ηλικίας 4 ετών και κάτω που έλαβαν το εμβόλιο mRNA Pfizer-BioNTech και 112.006 δόσεις που χορηγήθηκαν σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω που έλαβαν την έκδοση Moderna .   Αξιολογήθηκε για 23 αποτελέσματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας και επιληπτικών κρίσεων.

Καμία από τις ανεπιθύμητες εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας ή της περικαρδίτιδας, δεν ανιχνεύθηκε μεταξύ των παιδιών τις 21 ημέρες μετά τη λήψη εκάστου εμβολίου.  Μία περίπτωση αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και μία περίπτωση πνευμονικής εμβολής σημειώθηκε μετά τον εμβολιασμό, αλλά αυτά συνδέθηκαν με προϋπάρχουσες συγγενείς ανωμαλίες.

«Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να παρέχουν διαβεβαίωση τόσο στους κλινικούς ιατρούς όσο και στους γονείς και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Kristin Goddard, MPH, ερευνήτρια στο Κέντρο Μελέτης Εμβολίων Kaiser Permanente στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι ερευνητές ανέφεραν χαμηλή στατιστική ισχύ για έγκαιρη ανάλυση, ειδικά για σπάνια αποτελέσματα. Επιπλέον, λιγότερο από το 25% των παιδιών στη βάση δεδομένων είχαν λάβει εμβόλιο τη στιγμή της ανάλυσης.

εμβολιασμός παιδιώνfront-storiesεμβόλια σε παιδιά