Τα εργατικά συνδικάτα καλούν γιατρούς & εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση

Την Πέμπτη, οι δημόσιες εγκαταστάσεις υγείας θα λειτουργήσουν από προσωπικό ασφαλείας λόγω 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Τα εργατικά συνδικάτα καλούν γιατρούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος στις 10:30 το πρωί. Καταγγέλλουν την προτεινόμενη νομοθεσία που επιτρέπει:

  • 13ωρες εργάσιμες ημέρες,
  • 78 ώρες εβδομαδιαίες,
  • «δοκιμαστική» περίοδο 6 μηνών για εργαζόμενους με δυνατότητα απόλυσης χωρίς αποζημίωση,
  • συμβάσεις ακόμη και με μηδενικές ώρες,
  • και παρέχει στους εργοδότες το δικαίωμα σε τρεις ωριαίες ειδοποιήσεις για αναθέσεις εργασίας, ακόμη και εντός 24 ωρών.

Την απόσυρση του εργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ζητά η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Υποστηρίζουν μια εβδομάδα εργασίας 30 ωρών, μια εργάσιμη ημέρα έξι ωρών, μια πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, μια ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ημέρες ανάπαυσης μετά από κάθε ενεργή εφημερία. Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στη συλλογική διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος το πρωί της Πέμπτης.

Στην κινητοποίηση μπαίνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία επιδιώκει την απόσυρση του νομοσχεδίου, την παράταση των συμβάσεων για 2.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την απομάκρυνση των συμβασιούχων από τα νοσοκομεία.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Δημόσιας Υγείας Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΦΥΠ). Τα Κέντρα Υγείας και οι Μονάδες Υγείας θα στελεχωθούν με προσωπικό ασφαλείας. Στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Επισκεπτών Ιατρικών και Φαρμακευτικών Υπαλλήλων, με αίτημα την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων μέσω συλλογικών συμβάσεων. Επιπρόσθετα, στην απεργία συμμετέχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

ΠΟΕΔΗΝγιατροίαπεργίααπεργιακή κινητοποίησηεργαζόμενοι στον τομέα της υγείαςΣύλλογος Εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας