Τα μέτρα που θα δώσουν λύση στις ελλείψεις φαρμάκων – Απαραίτητη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενημέρωση γιατρών και πολιτών για τα φάρμακα που λείπουν

Η ενημέρωση πολιτών και γιατρών για τα ελλειπτικά φάρμακα και τα υποκατάστατά τους που υπάρχουν χάρη στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, θα βάλει σε μια .. σειρά το φαινόμενο των ελλείψεων μειώνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το πρόβλημα των ελλείψεων, που με την ευρεία έννοια τους αγγίζουν έως και 500 σκευάσματα.

Και αυτό καθώς χωρίζονται σε αυτά τα οποία δεν υπάρχουν καθόλου και είναι λίγο περισσότερα από 200 – για αυτά έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές – και σε εκείνα που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες και δίνονται με το .. σταγονόμετρο. Ετσι, κατά πληροφορίες, προβλήματα εύρεσης παρατηρούνται για έως και 500 φάρμακα. Βέβαια, όπως τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μικρότερο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων και της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.

Μια σειρά από μέτρα είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων. Η συνέχεια των ελέγχων σε φαρμακαποθήκες σε σχέση με το εάν τηρούν αποθέματα σε ελλειπτικά φάρμακα αλλά και φαρμακευτικών εταιρειών για τις ποσότητες με τις οποίες προμηθεύουν την ελληνική αγορά είναι κομβικής σημασίας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ΕΟΦ ανέστειλε την άδεια χονδρικής πώλησης δύο φαρμακαποθηκών στη βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί δύο πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται να προμηθεύουν την ελληνική αγορά με μικρότερες ποσότητες σε σχέση με όσες χρειάζονται για την κάλυψη του πληθυσμού.

Απαραίτητη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα ενημερώνονται οι πολίτες για τις ελλείψεις

Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Αριστοτέλους και ανακοίνωσε χθες είναι η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα ελλειπτικά φάρμακα. Πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο μέτρο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς φαρμάκων, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να επεκταθεί η συνταγογράφηση γενοσήμων εκεί όπου παρουσιάζονται ελλείψεις.

Αντίστοιχης λογικής είναι η ενημέρωση των γιατρών και των πολιτών για τα δυσεύρετα φάρμακα. Ενα πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών, το οποίο βρίσκεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, είναι η ενημέρωση των γιατρών την ώρα της συνταγογράφησης μέσω ΗΔΙΚΑ για ελλειπτικά σκευάσματα. Ετσι, ο θεράπων θα μπορεί να επιλέγει άλλο σκεύασμα και θα αποφεύγονται οι “κλειδωμένες” ιατρικές συνταγές σε συγκεκριμένη εμπορική ονομασία. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν γνώση των ελλειπτικών σκευασμάτων καθώς και των  υποκαταστάτων που μπορούν να βρουν και πού μπορούν να το βρουν. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να πραγματοποιηθεί, προφανώς μέσα από τον ιστότοπο του ΕΟΦ. Σημειώνεται ότι αυξάνονται από τον ΙΦΕΤ οι παραγγελίες για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του παγκόσμιου προβλήματος είναι η παρακεταμόλη και η αμοξυκιλλίνη.

Σημαντικό “φρένο” στις ελλείψεις η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων

“Δεν καταγράφονται ελλείψεις φαρμάκων στα Νοσοκομεία ή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων”, αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. “Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα”, σημειώνει μεταξύ άλλων.

Με τη σειρά της η ΠΕΦ σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως εάν δεν υπήρχε εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, οι ελλείψεις φαρμάκων θα ήταν πενταπλάσιες. “Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης” σημειώνεται σε ανακοίνωσή της.

 

ΣΦΕΕΠΕΦέλλειψη φαρμάκωνιδιωτικά φαρμακείαμέτρα για φάρμακα