Τα νοσοκομειακά φάρμακα τα “κερδισμένα” από την ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης

Προς τα νοσοκομειακά φάρμακα κατευθύνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά 50 εκατ συν 150 εκατ ευρώ για το 2022 και 2023. Η κατανομή του ποσού των 200 εκατ ευρώ στα σκευάσματα κοινότητας, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και τα νοσοκομειακά φάρμακα θα είναι το αντικείμενο Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Αυτό άλλωστε ήταν το θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη … μερίδα του λέοντος από την “τονωτική ένεση” στη δαπάνη λαμβάνουν τα νοσοκομειακά φάρμακα, καθώς ο προϋπολογισμός τους φαίνεται πως θα αυξηθεί κατά 70 εκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό ύψος ενίσχυσης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τα 200 εκατ ευρώ. Ο σκοπός είναι η απομείωση του clawback στο πλαίσιο δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης. Βάσει της συμφωνίας έπρεπε να προκύψει μείωση σε σχέση με το 2020 κατά 150 εκατ. ευρώ το 2023, 300 εκατ. ευρώ το 2024 και 400 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ υπήρξε και ο στόχος των 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
Προκειμένου να διασφαλιστεί εγκαίρως ότι οι στόχοι απομείωσης είναι εφικτοί, το υπουργείο Υγείας θεσμοθέτησε την ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η επικείμενη Υπουργική απόφαση που θα βγει θα λαμβάνει το ποσό ως ενιαίο και τελικά το 35% αυτού θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των νοσοκομειακών φαρμάκων. Το υπόλοιπο αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς στις άλλες δυο κατηγορίες της δαπάνης, δηλαδή τα φάρμακα κοινότητας που διακινούνται μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα ΦΥΚ που διακινούνται μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων πολιτών, δεν ξεπερνά τα 2,6-2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, το υπόλοιπο ποσό το καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate). Μάλιστα για το 2023, οι συνολικές επιβαρύνσεις αναμένεται να αγγίξουν τα … 2 δισ. ευρώ.

φαρμακευτική δαπάνηφαρμακοβιομηχανίανοσοκομειακό φάρμακοδημόσια φαρμακευτική δαπάνη