Τα οφέλη του sex στην υγεία

Η διατύπωση ότι το sex μπορεί να είναι φάρμακο, μοιάζει υπερβολική αλλά δεν είναι. Ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι το sex επιδρά θετικά τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά για όλους τους καλούς λόγους ενώ οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται είναι δώρο για τον οργανισμό. Παρακάτω, 4 λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να δεις το sex και σαν φάρμακο.
-Το sex καταπολεμά το άγχος
Το sex μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό και κάπως έτσι μειώνει το άγχος. Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια του sex απελευθερώνονται ενδορφίνες που δεν είναι άλλες από τις ορμόνες της χαράς. Μετά το sex είναι πιθανό αν όχι βέβαιο ότι θα νιώσεις ξαφνική ανακούφιση, ηρεμία και ίσως αισιοδοξία. Δεν είναι ιδέα σου. Το οφείλεις στις χημικές ουσίες και στις ορμόνες που έρχονται σε ισορροπία.
-Το sex αδυνατίζει
Με το sex καις θερμίδες και κάπως έτσι μπορείς να λες ότι το sex σε βοηθά στην προσπάθειά σου να αδυνατίσεις. Σύμφωνα με έρευνες, κατά τη διάρκεια του sex καις περίπου 60-100 θερμίδες, που αντιστοιχούν σε 10 λεπτά τρέξιμο στο διάδρομο. Δεν το λες λίγο αφενός, είναι πιο ενδιαφέρουσα ως άσκηση αφετέρου…
-Καλύτερος ύπνος μετά το sex
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μετά τον οργασμό γυναίκες και άνδρες έχουν καλύτερο ύπνο. Ειδικότερα στις γυναίκες, ο καλύτερος ύπνος συνδέεται με την απελευθέρωση της προλακτίνης όπου μετά τον οργασμό δείχνει να αυξάνεται. Η εν λόγω ορμόνη συνδέεται με τη χαλάρωση και την ηρεμία.
-Το sex ανακουφίζει τους πόνους…
Κι όμως το sex είναι δυνατόν να λειτουργεί και σαν παυσίπονο αφού κατά τη διάρκειά του ο οργανισμός απελευθερώνει ενδορφίνες. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το καλό sex όταν γίνεται συστηματικά μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και πόνους οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως χρόνιοι. Σε κάθε περίπτωση, αν κατά τη διάρκεια του sex εμφανίζονται πόνοι θα πρέπει να διερευνηθούν. Στις γυναίκες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ενδομητρίωσης.
Υγείαsex