Eπηρεάζουν τα όνειρα την ποιότητα του ύπνου;

Τα όνειρα μπορεί να μην είναι τόσο γλυκά αν επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας. Όλοι ονειρευόμαστε κάθε βράδυ, είτε θυμούμαστε τα όνειρα είτε όχι.  Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον ιδανικό ύπνο και πώς οι συνήθειες ύπνου μας μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική υγεία και ευεξία.

Πώς λειτουργούν τα όνειρα

Όλοι ονειρεύονται  από 3 έως 6 φορές κάθε βράδυ. Το όνειρο είναι φυσιολογικό και ένα υγιές μέρος του ύπνου. Τα όνειρα είναι μια σειρά από εικόνες, ιστορίες, συναισθήματα και συναισθήματα που συμβαίνουν σε όλα τα στάδια του ύπνου. Τα όνειρα που θυμάστε συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του κύκλου REM του ύπνου. REM σημαίνει γρήγορη κίνηση των ματιών. Ο ύπνος REM συμβαίνει περίπου 90 λεπτά αφού έχετε αποκοιμηθεί και διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Ο εγκέφαλος είναι πολύ ενεργός σε αυτό το σημείο και τότε συμβαίνουν τα πιο αξιομνημόνευτα όνειρα.

Φαίνεται ότι συχνά, τα όνειρα εμφανίζονται ως ένας τρόπος για να επανέλθουν γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Αν κάποιος βιώσει κάτι αγχωτικό ή ιδιαίτερα λυπηρό κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο πιθανό να το ονειρευτεί τη νύχτα. Υπάρχουν  ορισμένες μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα όνειρα βοηθούν τον εγκέφαλο στη λειτουργία της μνήμης του. Βοηθούν στη γνώση και στην ικανότητά σας να επεξεργάζεται γεγονότα – «…το όνειρο είναι μια φυσική επέκταση της εγρήγορσης συνειδητής εμπειρίας.”

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι ονειρευόμαστε και γιατί. Όποια και αν είναι η περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα άτομο δεν είναι απαραίτητα τι ονειρεύεται αλλά πώς επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. 

Ο αντίκτυπος των ονείρων

Στον ύπνο

Ενώ το όνειρο είναι φυσιολογικό, μπορεί να υπάρχουν ορισμένα μη φυσιολογικά μέρη του ονείρου που επηρεάζουν τον ύπνο ή τη συνολική ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, εάν βιώνετε ζωντανά όνειρα αμέσως μετά τον ύπνο σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας κατάστασης ύπνου που ονομάζεται ναρκοληψία .

Τα όνειρα συνήθως δεν επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο, αλλά οι εφιάλτες μπορούν. Ο τρόπος με τον οποίον επηρεάζουν τον ύπνο είναι ότι μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο και να προκαλέσει δυσκολία στη μετακίνηση μεταξύ των κύκλων ύπνου.   Αυτό μπορεί να κάνει ένα άτομο να είναι πιο νυσταγμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για την Καθημερινή Ζωή

Τα καλά και τα κακά όνειρα μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή. Οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα ενός ατόμου να αποκοιμηθεί και στη συνέχεια να προκαλέσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το όνειρο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ικανότητα ενός ατόμου να επεξεργάζεται τα θετικά συναισθήματα των άλλων, κάνοντας το άτομο να έχει υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής ικανότητας .

Το να μην ονειρεύεστε μπορεί να σημαίνει ότι δεν φθάνετε σε ύπνο REM και επομένως μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα ποσοστά υπνηλίας, κατάθλιψης και προβλημάτων υγείας. Φαίνεται ότι όσοι έχουν αρνητικά όνειρα έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι πιο πιθανό να έχουν διαταραχές ύπνου. Ομοίως, όσοι έχουν θετικά όνειρα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν διαταραχές ύπνου. Ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την αιτία. Ανεξάρτητα από αυτό, η προσπάθεια να σκεφτόμαστε θετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει τα είδη θετικών ή αρνητικών ονείρων που εμφανίζονται τη νύχτα.

Νυχτερινοί Τρόμοι και Εφιάλτες

Οι νυχτερινοί τρόμοι και οι εφιάλτες είναι δύο διαφορετικοί τύποι ονείρων. Οι νυχτερινοί τρόμοι εμφανίζονται όταν κάποιος αναστενάζει στη μέση του ύπνου του εξαιτίας ενός άσχημου ονείρου και σχετίζονται με ύπνο εκτός REM. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά.  Οι εφιάλτες είναι ένα αρνητικό είδος ονείρου που προκαλεί απότομα ξύπνημα και σχετίζεται με τον κύκλο του ύπνου REM. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας. Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση των εφιαλτών.

 

 

 

References

  1. https://www.apa.org/pubs/journals/features/tps-0000018.pdf 
  2. Paul, F., Schredl, M., & Alpers, G. W. (2015). Nightmares affect the experience of sleep quality but not sleep architecture: an ambulatory polysomnographic study. Borderline personality disorder and emotion dysregulation, 2, 3. doi:10.1186/s40479-014-0023-4
  3. Weinstein, N., Campbell, R., & Vansteenkiste, M. (2018). Linking psychological need experiences to daily and recurring dreams. Motivation and emotion, 42(1), 50–63. doi:10.1007/s11031-017-9656-
όνειρα και ύπνοςύπνοςακανόνιστος ύπνοςόνειραποιότητα ύπνου