Τα παχύσαρκα αγόρια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στην ενήλικη ζωή (μελέτη)

Η αυξανόμενη παιδική παχυσαρκία έχει γίνει μια σοβαρή ανησυχία για την υγεία τις τελευταίες δεκαετίες. Εκτός από τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων υγείας όπως εμφράγματα, εγκεφαλικό και διαβήτη, η παχυσαρκία στα αγόρια μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το υπερβολικό βάρος κατά την εφηβεία μειώνει τον όγκο των όρχεων, κάτι που τελικά προβλέπει φτωχότερη παραγωγή σπέρματος στην ενήλικη ζωή, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα της μελέτης , που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Endocrinology, συνέστησαν απώλεια βάρους στα παχύσαρκα αγόρια για να αποφύγουν τη στειρότητα αργότερα στη ζωή τους.

Η ανδρική υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία ενός άνδρα να καταστήσει έγκυο μια γόνιμη γυναίκα μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ανδρική υπογονιμότητα συμβάλλει στο 20% περίπου της υπογονιμότητας στα ζευγάρια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει ασαφής.

Παλαιότερες έρευνες διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια πτωτική τάση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και μια αυξητική τάση στις περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας. Παράγοντες όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, η καθιστική ζωή και οι διατροφικές διαταραχές αποδίδονται στις αυξανόμενες περιπτώσεις υποτροφίας των όρχεων.

«Παρόλο που ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται παγκοσμίως, ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών στην ανάπτυξη των όρχεων δεν είναι καλά γνωστός», δήλωσε η Rossella Cannarella, μία από τις συγγραφείς της ερευνητικής εργασίας.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια αναδρομική, συγχρονική μελέτη 268 παιδιών και εφήβων ηλικίας 2 έως 18 ετών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις για έλεγχο σωματικού βάρους σε ενδοκρινική κλινική στη Σικελία. Στη συνέχεια αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες ως προς τον όγκο των όρχεων, την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τον όγκο των όρχεων, διαπίστωσαν ότι τα αγόρια με φυσιολογικό βάρος είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερο όγκο σε σύγκριση με εκείνα που ήταν υπέρβαρα στην περιεφηβική ηλικία.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που είχαν φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης, εμφάνισαν επίσης όγκο όρχεων που ήταν 1,5-2 φορές μεγαλύτερος από εκείνους με αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, που συχνά σχετίζεται με διαβήτη.

«Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία συσχετίστηκε με χαμηλότερο όγκο όρχεων κατά την εφηβεία. Επιπλέον, συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υπερινσουλιναιμία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν τον όγκο των όρχεων πριν και μετά Ως εκ τούτου, εικάζουμε ότι ο πιο προσεκτικός έλεγχος του σωματικού βάρους στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια στρατηγική πρόληψης για τη διατήρηση της λειτουργίας των όρχεων αργότερα στη ζωή», είπαν οι ερευνητές.

παχυσαρκία και υπογονιμότηταπαχυσαρκία και άνδρεςπαχυσαρκία και παιδιά