Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας

Αυτό που ξέρουμε ως τώρα είναι ότι τα παιδιά που νοσούν από Κορονοϊό δεν νοσούν σοβαρά ενώ λίγοι είναι οι θάνατοι παιδιών από Κορονοϊό που έχουν σημειωθεί ως τώρα. Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, ίσως τα παιδιά να είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πανδημίας
 
Τα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας, παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών και βρεφών φαίνεται να αυξάνονται. Αυτονόητα, είναι κακό για την μόρφωση των παιδιών το γεγονός ότι τα σχολεία είναι κλειστά για μεγάλες χρονικές περιόδους, εκείνο όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι τα σχολεία αποτελούν και χώρους όπου τα παιδιά κοινωνικοποιούνται. Βεβαίως, για πολλά από αυτά τα παιδιά, το σχολείο είναι και μια διέξοδος από το νοσηρό περιβάλλον του σπιτιού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Ράσελ Βάινερ, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής Υγείας: “Όταν κλείνουμε τα σχολεία κλείνουμε και τις ζωές τους”, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία έχει προκαλέσει διαπιστωμένα πια προβλήματα στα παιδιά, όπως: μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μοναξιά, κατάθλιψη, μέχρι και αϋπνία. 
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση “Ψυχική Υγεία των Παιδιών και των Νέων Ατόμων 2020” η οποία αποτελεί την επίσημη πηγή πληροφόρησης για την ψυχική κατάσταση των παιδιών και η οποία εκπονείται από το βρετανικό Σύστημα Υγείας και τη Στατιστική Υπηρεσία, τα πράγματα σε σχέση με την πανδημία και την ψυχική υγεία των παιδιών δεν είναι αισιόδοξα. Για τους σκοπούς των ερευνών, οι φορείς παρακολούθησαν τις περιπτώσεις 3.000 νεαρών ατόμων και παιδιών τα τελευταία 4 έτη για να διαπιστώσουν ότι τους τελευταίους μήνες όπου η πανδημία είναι στη ζωή μας, 1 στα 6 παιδιά έως 16 ετών εμφανίζει ψυχική διαταραχή ενώ 3 χρόνια πριν το ποσοστό ήταν 1 στα 9 παιδιά. Τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης ψυχικής διαταραχής παρατηρούνται στα κορίτσια ενώ τα παιδιά που συμμετείχαν στις έρευνες έκαναν λόγο για οικογενειακές εντάσεις εξαιτίας άγχους που σχετίζεται με τα οικονομικά αλλά και αίσθημα απομόνωσης και θλίψης. Τέλος, όπως αναφέρουν τα ως τώρα δεδομένα, από την πανδημία δεν επηρεάζονται μόνο τα παιδιά και τα νεαρά άτομα αλλά ακόμη και τα νεογέννητα αφού οι πρώτοι μήνες της ζωής ενός βρέφους είναι καθοριστικοί για τη γνωστική του ανάπτυξη και όχι μόνο. Ο εγκλεισμός, οι μειωμένες προσλαμβάνουσες και τα όλο και λιγότερα εξωτερικά ερεθίσματα επηρεάζουν την ανάπτυξη των βρεφών με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να αναπτύξουν μαθησιακές δυσκολίες ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. 
παιδιάψυχική υγείαπανδημία