Παράλυση Bell στα παιδιά: εξελίξεις στην ανάρρωση χωρίς θεραπεία

Η παράλυση Bell είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει το νεύρο του προσώπου και τους μύες. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από έρπη ή άλλη ιογενή ασθένεια όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα.

Ενώ οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως στεροειδή φάρμακα για τη θεραπεία της παράλυσης Bell , τα περισσότερα παιδιά μπορούν να αναρρώσουν χωρίς θεραπεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα περισσότερα παιδιά με μια πάθηση που προκαλεί προσωρινή αδυναμία ή παράλυση των μυών του προσώπου αναρρώνουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή εντός έξι μηνών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Murdoch Children’s Research Institute και δημοσιεύτηκε στο Neurology , διαπίστωσε ότι το στεροειδές πρεδνιζολόνη δεν επηρεάζει σημαντικά την ανάρρωση ενός παιδιού από την παράλυση Bell.

Ο καθηγητής Παιδιών Murdoch, Franz Babl , είπε ότι ενώ μελέτες έδειξαν ότι η χρήση στεροειδών σε ενήλικες με παράλυση Bell βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων ελαχιστοποιώντας το πρήξιμο του νεύρου του προσώπου και τη βλάβη στο κροταφικό οστό, παρόμοια έρευνα δεν ήταν διαθέσιμη για παιδιά.

Η τυχαιοποιημένη-ελεγχόμενη δοκιμή περιελάμβανε 187 συμμετέχοντες, ηλικίας έξι μηνών έως 17 ετών, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (EDs) με παράλυση Bell. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 11 ED’s στο Διεθνές Συνεργατικό Δίκτυο (PREDICT) της Παιδιατρικής Έρευνας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Επιλέχθηκαν εντός 72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων και έλαβαν 10 ημέρες θεραπείας με πρεδνιζολόνη ή εικονικό φάρμακο (χωρίς ενεργό φάρμακο).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 57 τοις εκατό όσων δεν έλαβαν καμία φαρμακευτική αγωγή ανέκαμψαν τη λειτουργία του προσώπου σε έναν μήνα, το 85 τοις εκατό σε τρεις μήνες και το 93 τοις εκατό στους έξι μήνες. Για όσους έλαβαν πρεδνιζολόνη, το 49 τοις εκατό ανάρρωσαν σε έναν μήνα, το 90 τοις εκατό στους τρεις μήνες και το 99 τοις εκατό στους έξι μήνες. Δεν καταγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της δοκιμής και οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν προσωρινές αλλαγές στη συμπεριφορά και αυξημένη όρεξη.

Η παράλυση Bell, η οποία προκαλεί το μισό πρόσωπο να πέσει, είναι η τρίτη πιο κοινή πάθηση που προκαλεί ξαφνική αλλαγή στη λειτουργία των νεύρων στα παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακριβής αιτία της αδυναμίας του προσώπου είναι άγνωστη αλλά μπορεί να σχετίζεται με ιογενή λοίμωξη.

«Η έλλειψη στοιχείων σχετικά με τη χρήση στεροειδών σε παιδιά με παράλυση Bell στα παιδιά έχει οδηγήσει σε ποικίλη πρακτική στη θεραπεία τους», είπε ο καθηγητής Babl. Η ανακάλυψη ότι η έγκαιρη θεραπεία με πρεδνιζολόνη δεν επιταχύνει την ανάρρωση θα βοηθήσει τους γενικούς ιατρούς, τους γιατρούς έκτακτης ανάγκης και τους παιδίατρους στις συζητήσεις τους με τις πληγείσες οικογένειες και θα λάβουν καλύτερα τεκμηριωμένες αποφάσεις».

παράλυση Bell