Τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε άμεσα όταν κάποιος πάθει καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στην καρδιά σταματάει ξαφνικά, συνήθως εξαιτίας ενός θρόμβου αίματος που εμποδίζει την ροή μέσα στις αρτηρίες.

Η έλλειψη αίματος προς την καρδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον καρδιακό μυ και να αποβεί μοιραία για την ζωή του ατόμου που παθαίνει έμφραγμα.

Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι εσείς, ή κάποιος άλλος παθαίνει καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς ( British Heart Foundation – BHF) τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα ναυτίας, ή έμετο και πόνο στα χέρια, στον αυχένα, στο σαγόνι, στην πλάτη, ή στο στομάχι. Επιπλέον, ένα έντονο αίσθημα ανησυχίας είναι ένα άλλο βασικό σημάδι.

Τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε άμεσα εάν κάποιος πάθει καρδιακή προσβολή:

1. Καλέστε το 166

Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 για ένα ασθενοφόρο.

Το BHF διαπίστωσε σε μια έρευνα ότι περίπου οι μισοί από τους επιζώντες καρδιακής προσβολής καθυστέρησαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια για πάνω από μία ώρα.

Το να καλέσετε επιτόπου ιατρική βοήθεια μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε μια καρδιακή προσβολή.

2. Πάρτε μια ασπιρίνη

Δώστε στον ασθενή ή την ασθενή ένα δισκίο ασπιρίνης (300mg) που πρέπει να το μασήσει και όχι να το καταπιεί.

3. Εάν το άτομο έχει χάσει την αισθήσεις του, κάντε του τεχνητή αναπνοή

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, εάν ένα άτομο που έπαθε καρδιακή προσβολή έχασε τις αισθήσεις του/της, μην ξεχάσετε να το αναφέρετε αυτό στο τηλέφωνο, όταν θα καλέσετε το 166.

Μια καρδιακή ανακοπή είναι ελαφρώς διαφορετική από μια καρδιακή προσβολή, καθώς συμβαίνει όταν η καρδιά σταματήσει να χτυπάει.

Το άτομο που θα σας μιλήσει από το 166 μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει οδηγίες για να κάνετε στον/στην ασθενή τεχνητή αναπνοή (καρδιοπνευμονική ανάνηψη).

Αν δεν γνωρίζετε από πρώτες βοήθειες, θα σας δοθούν οδηγίες για να κάνετε θωρακικές συμπιέσεις.

Πηγή: http://www.express.co.uk

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
καρδιακή προσβολήΑντιμετώπιση